Gratinované brambory se smetanou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Gratinované brambory se smetanou Foto:
Gratinované brambory se smetanou
Foto: iStock

Gratinované brambory jsou tak dobré, že je můžete servírovat i jako samostatný pokrm, ale původně je to luxusní příloha, která se skvěle hodí třeba ke steaku. Pro odlehčení servírujte ještě s trochou zeleného salátu, který celému jídlu dodá svěžest.

Suroviny
mléko 125 ml
moučné brambory 500 g
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
nastrouhaný ementál 50 g
Postup
1

Smetanu smíchejte s mlékem. Brambory omyjte a oloupejte, tmavá a zelená místa vykrájejte. Brambory nakrájejte nebo nakrouhejte na tenké plátky. Troubu vyhřejte na 180 stupňů.

2

Ohnivzdornou formu vymažte máslem. Plátky brambor urovnejte vějířovitě do vrstev, každou vrstvu osolte, opepřete, nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Po stranách nalijte smetanovou směs, vše posypte sýrem a vločkami másla. V troubě pečte 50 minut, až budou brambory měkké a opečené dozlatova.

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...
Videa

reklama

reklama