Gratinované brambory s houbami

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Gratinované brambory s houbami Foto:
Gratinované brambory s houbami
Foto: isifa.com

Tento pokrm můžete využít jako samostatné jídlo nebo jako luxusní přílohu k pečenému masu. Celoročně se dá dělat z žampiónů, v sezoně ale neváhejte využít i aromatičtější druhy hub, které si přinesete z lesa.

Suroviny
brambory nakrájené na tenké plátky 750 g
plnotučné mléko 300 ml
máslo na vymazání mísy
máslo na orestování žampionů
bílé víno 50 ml
olivový olej 1 lžíce
prolisovaný česnek 1 stroužek
hnědé krémové žampiony nakrájené na tenké plátky 250 g
sůl a čerstvě namletý pepř 1 špetka
Postup
1

Předehřejte si troubu na 220 °C. Zapékací mísu vymažte máslem.

2

V hluboké pánvi přiveďte k varu plátky brambor spolu s vínem a mlékem. Ochuťte solí a pepřem a občas promíchejte.

3

Stáhněte z plotny stranou a připravte si žampiony. Na pánev dejte ohřát olivový olej spolu s trochou másla a prolisovaným česnekem. Olej tak získá česnekové aroma. Přidejte na plátky nakrájené žampiony a restujte asi 3 minuty.

4

Orestované žampiony přidejte i s olejem do pánve k bramborám, promíchejte a směs vložte do zapékací mísy. Pečte přibližně 45 minut, než bude na povrchu krásně křupavá.

Videa

reklama

reklama