Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou  Foto:
Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou
Foto: Francouzské dobrodružství Jamese Martina

Jestliže jsou tyto brambory správně připravené, je to vůbec nejlepší pokrm z brambor, který kdy člověk vymyslel. Pochází z historické provincie Dauphiné ležící na jihovýchodě Francie.

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...
Suroviny
nové brambory, oškrábané 350 g
co nejtučnější smetana 150 ml
česnek, prolisovaný 1 stroužek
máslo 50 g
sůl a čerstvě namletý černý pepř
několik snítek pažitky na ozdobu (nemusí být)
Postup
1

Troubu předehřejte na 220 °C.

2

Brambory nakrájejte pomocí mandlolíny (nebo velmi ostrého nože) na tenké plátky – pozor na prsty! Dejte plátky brambor do rendlíku se smetanou, česnekem a polovinou másla. Důkladně osolte a opepřete, přiveďte k varu, potom zmírněte teplotu a brambory vařte 4 minuty. Rendlík odstavte.

3

Zapékací mísu vytřete máslem a rovnoměrně do ní rozložte plátky brambor se smetanou. Navrch dejte kousky zbývajícího másla. Vložte do trouby a pečte 20–30 minut, dokud nejsou brambory propečené a na povrchu zlatohnědé. Hotový pokrm podle chuti ozdobte pažitkou a podávejte.

Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou  Foto: Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou; foto: Francouzské dobrodružství Jamese Martina

Francouzské dobrodružství Jamese Martina  Foto: Francouzské dobrodružství Jamese Martina

80 klasických francouzských receptů

Vydejte se s kuchařem Jamesem Martinem na cestu po Francii v klasickém Citroënu 2 a prožijte s ním úžasná kulinární dobrodružství. Na cestě křížem krážem zemí ochutnává nejlepší jídla, nakupuje na trzích a vaří – zahřejte se jeho poctivou cibulačkou se sýrovými krutony, pochutnejte si na rillettes z kachního masa s fíkovým a broskvovým čatní, připravte si pstruha s mandlemi a fazolkami, zařaďte do svého repertoáru klasické hovězí po burgundsku nebo králíka v hořčičné omáčce, naučte se správně udělat brambory gratin dauphinois či salade niçoise s grilovaným tuňákem. A čím zakončit jídlo lépe než koláčem tarte Tatin s hruškami a rozmarýnem nebo mraženým ostružinovým suflé…

Vydalo nakladatelství Slovart.

Videa

reklama

reklama