Glazované karotky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Glazované karotky Foto:
Glazované karotky
Foto: Gurmet

Elegantně a báječně připravují ranou mrkev karotku mistři kuchařského umění – Francouzi. Vyzkoušejte tuto úpravu také.

Suroviny
rostlinný olej 1/4 hrnku
karotka s chrástem 2 svazky
přírodní krupicový cukr 2 lžíce
melasa nebo javorový sirup 1 lžíce
máslo 1–2 lžíce
rozmarýn nebo tymián 1 snítka
hrubá (nebo vločková) sůl
hrubě namletý pepř
Postup
1

Na rozehřátém oleji v širší pánvi s nepřilnavým povrchem smažte asi 3 minuty očištěné karotky (buď s částí, nebo, pokud je pěkný, s celým jejich chrástem).

2

Pak je posypte cukrem a zakapejte melasou, promíchejte a nechte asi 5 minut probublávat, až vzniklá šťáva zhoustne a karotky budou hezky lesklé (pokud by se cukr pálil, přilijte trochu vody).

3

Nakonec ke karotce přidejte rozmarýn nebo tymián a ještě krátce prohřejte. Pokapejte šťávou, osolte a noste na stůl.

Glazované karotky Foto: Gurmet

Glazované karotky. Foto: Gurmet

Gurmet - květen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

O měsíci květnu se říká, že je měsícem lásky. V zahrádkách se také začíná objevovat první zelenina a stromy jsou obsypané květy. Toto všechno jsme vzali v potaz, a téma lásky a čerstvosti se proto prolíná celým květnovým číslem Gurmetu. Na gastronomický výlet jsme se tentokrát vydali do Francie, takže tu najdete jak svatební menu, včetně atypického dortu složeného ze slaďoučkých profiterolek, tak další dobroty z této země labužníků a milovníků života. Francouzský citronový koláč vás naučíme dokonce krok za krokem! Naleznete tu také známé i méně známé recepty na přípravu sladké karotky či oblíbeného kuřecího masa. Zdravá, ale přesto chutná jídla jsme zvolili z lokálních čerstvých surovin, takže v květnovém Gurmetu je opravdu na co se těšit!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama