Glazovaná šunka

Doba přípravy:
Glazovaná šunka Foto:
Glazovaná šunka
Foto: Gurmet

Hlavně na americkém kontinentu takto nasladko připravovaná šunka zaujala. Vyzkoušejte ji, je skvělá! A na slavnostní tabuli se bude krásně vyjímat...

Takto připravená šunka (často se jí také říká "virginská" nebo "po virginsku") se připravuje též s konzervovaným ananasem. Koření a šťávy z ovoce se chuťově krásně spojí se šťávou z uzeného. Přípravu můžete vyzkoušet i s uzeným kolínkem nebo rolovaným pleckem. Podávejte třeba s bramborami.

Suroviny
šunka s kůží vcelku cca 1 kg
několik lžic přírodního krupicového cukru
balzamikový nebo jablečný ocet
prášková hořčice
hřebíčky
kandované třešně nebo plátky čerstvého pomeranče
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Šunku přikrytou alobalem upečte (počítá se 15 minut na půl kila váhy). Slijte vypečený tuk, a pokud je na šunce vyšší vrstva tuku s kůží, seřízněte ji, ale opatrně, aspoň trochu tuku by mělo zůstat.

2

Povrch šunky nařízněte křížem krážem, do každého čtverečku vpíchněte po hřebíčku, případně jimi připíchněte třešni nebo plátek pomeranče, vše potřete cukrem rozmíchaným s octem a hořčicovým práškem a zapékejte asi 20 minut. Pak volně přikryjte a nechte přibližně 10 minut stát.

Gurmet - prosinec 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Prosincové číslo Gurmetu je plné praktických rad a tipů na přípravu nejkrásnějších svátků roku – Vánoc. Najdete tu jak staročeské pokrmy, na kterých si pochutnávali naši předkové, tak tradiční a oblíbené štědrovečerní menu sestávající ze smaženého kapra a bramborového salátu.

Naučíme vás i další čtyři způsoby, na které můžete kapra připravit. Tipy na sváteční jídla – luxusní svíčkovou a pečené kuře s glazovanými šalotkami a šafránovým ovocem – nám dali také lektoři kurzů vaření s Gurmetem Michal Nikodem a Dalibor Navrátil. Vyhledali jsme pro vás recepty na téměř dvacet druhů vánočního cukroví, a také vám poradíme, jak nejlépe využít ořechy, které jsou právě na vrcholu sezony. Najdete tu také anglický vánoční dort, glazovanou šunku či francouzské vánoční poleno a jiné zahraniční sváteční speciality i recepty na jídla, která vaše trávení o svátcích opravdu nezatíží.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Nebo využijte nabídky výhodných balíčků s časopisy TV star a Glanc. Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama