Gevulde Speculaas

Doba přípravy:
Počet porcí: 10-12
Gevulde Speculaas Foto:
Gevulde Speculaas
Foto: Cherries On Top

Tyto řezy pochází z Nizozemska, kde jsou tradičním receptem, jako u nás třeba buchty. Jedná se o dvě vrstvy kořeněného těsta, ukrývající uvnitř mandlovou pastu.

Než jakkoliv začnete, musíte si připravit koření. Je celkem podobné tomu na perníčky nebo na Peparkakkor. Z uvedených poměrů sice získáte víc koření než potřebujete, ale není přece problém si ho schovat a použít ho i do něčeho jiného, je to koneckonců koření do sladkého pečiva.

Suroviny
Speculaas koření:
mletý hřebíček 1 lžička
mletý zázvor 1 lžička
bílý pepř 1/2 lžičky
mletý kardamon 1/2 lžičky
koriandr 1 lžička
mletá skořice podle váhy (skořice přidáme jednou tolik, než je celková váha koření)
Těsto:
prášek do pečiva 1 lžička
sůl 1 špetka
speculaas koření 2 lžíce
máslo 175 g
Mandlová pasta:
mleté mandle 125 g
vejce 1 ks
Dokončení:
vejce 1 ks
plátkové mandle 70 g
Postup
1

Smíchejte v míse mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a koření. Máslo nakrájejte na malé kousíčky a smíchejte se suchými surovinami. Uhněťte v pevné a hladké tětso. Uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

2

Smíchejte mandle a krupicový cukr. Přidejte vejce a vařečkou vypracujte lepivou pastu. Nechte odpočinout v lednici.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Hranatou formu (20 x 26 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly. Jeden díl vyválejte přesně na rozměr formy a vložte ho do ní. Rozšlehejte vejce a 1/3 potřete plát ve formě.

4

Vyndejte z lednice mandlovou pastu, vyválejte ji mezi potravinářskou fólií a přitiskněte ji na plát ve formě. Potřete druhou třetinou vejce. Zbývající těsto vyválejte a přitiskněte těsně na mandlovou pastu. Potřete zbývajícím vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 40 minut. Vychladlé nakrájejte.

5

Skladujte v potravinářské fólii.

Gevulde Speculaas Foto: Cherries On Top

Gevulde Speculaas. Foto: Cherries On Top

 

cherries on topTřešinka na dortu...

Bára K. je autorkou relativně mladého blogu CherriesOnTop.blogspot.com. Vášeň pro pečení ji chytla už ve dvanácti letech, kdy se bez bázně vrhla na pečení vánočního cukroví, a o pár let později začala psát svůj první blog.

Nyní se jako osmnáctiletá věnuje pečení na zakázku, fotografování a hudbě, studuje klavír a flétnu na hudebním gymnáziu. Ve volném čase píše recenze jídel z pražských restaurací.

Videa

reklama

reklama