Gennarovo ragú z různých druhů masa

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Gennarovo ragú z různých druhů masa  Foto:
Gennarovo ragú z různých druhů masa
Foto: Dva italští gurmáni

Ragú je tradičním nedělním obědem ve většině rodin na jihu Itálie. Rajská omáčka se podává k těstovinám a jako hlavní chod následuje maso. Původně se masové ragú pomalu vařilo v terakotových nádobách až 12 hodin, což může znít absurdně, ale věřte, že chutnalo úžasně.

Suroviny
najemno nakrájená malá cibule 1 ks
hovězí kýta nakrájená na kousky 500 g
vepřová žebírka 500 g
italské vepřové klobásky 200 g
červené víno 100 ml
konzervovaná krájená rajčata 3 plechovky (3 x 400 g)
hrst čerstvé bazalky
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a v něm doměkka osmažte cibuli. Přidejte hovězí maso, žebírka a klobásy a nechte ze všech stran zatáhnout (možná bude třeba smažit maso postupně, aby se nazačalo dusit).

2

Zvyšte teplotu, přidejte rajčatový protlak zředěný červeným vínem, a vařte, dokud se objem o třetinu nesníží. Přidejte rajčata a bazalku, ochuťte solí a pepřem a dobře zamíchejte. Přiveďte k varu, potom snižte teplotu a nechte pod poklicí velmi mírně vařit asi 2 hodiny. Omáčka bude hustá a hladká. Občas promíchejte, zkontrolujte, že se omáčka nevyvařila, případně přidejte malé množství vody či vína.

3

Podávejte s těstovinami nebo samotné s velkým množstvím čerstvého chleba na vytření husté rajčatové omáčky.

Gennarovo ragú z různých druhů masa  Foto: Gennarovo ragú z různých druhů masa, foto: Dva italští gurmáni

Dva italští gurmáni, Foto: Dva italští gurmáni

Autory téhle povedené knihy jsou Gennaro Contaldo, uznávaný šéfkuchař, který učil Jamieho Olivera, a Antonio Carluccio, jenž je autorem 13 kuchařských bestsellerů.

V kuchařce najdete velmi jednoduché a nápadité recepty, které jdou na samou dřeň domácí italské gastronomie.

Představuje se zkrátka poctivé jídlo jako od pravé italské babičky. Tahle jídla vás rázem teleportují do Itálie :)

Videa

reklama

reklama