Generálovo kuře

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Generálovo kuře  Foto:
Generálovo kuře
Foto: Marek Kučera

Čínská kuchyně zná snad stovky způsobů na přípravu kuřecího masa. Mnoho převzatých receptů na „čínu“ ale zásady tamní přípravy příliš nerespektuje.

Tento recept, pojmenovaný po čínském generálovi z 19. století na jeho počest, je příjemně drsný a autentický do té míry, do jaké je autentická čínsko-americká kuchyně, odkud pochází. V každém případě je to ale chuťová bomba.

Článek

Sezamové lepkavé kuře Foto:

33 receptů na rychlé večeře à la "čína"

Rychlé asijské pokrmy jsou v našich končinách oblíbené právě pro jejich rychlou přípravu a minimum použitého nádobí. To nejdůležitější je ale množství čerstvých surovin,...
Suroviny
drůbeží vývar asi 300 ml
kukuřičný škrob (maizena) 7 lžic
rýžový ocet 6 lžic
rajčatové pyré 6 lžic
světlá sójová omáčka 5 lžic
tmavá sójová omáčka 4 lžíce
kuřecí stehenní řízky, nakrájené na kostky 1 kg
arašídový olej na smažení
žloutky 3 ks
najemno nasekaný zázvor 2 lžíce
rozdrcený česnek 2 lžíce
čerstvé chilli papričky 4-16 ks podle chuti a odvahy
olej z praženého sezamu 2 lžičky
najemno nakrájená jarní cibulka k podávání
Postup
1

Promíchejte vývar 1 lžíci škrobu, ocet, rajčatovou pastu, 3 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíci tmavé sójové omáčky a 3 lžíce vody v míse a vzniklou omáčku dejte stranou.

2

Zbylý škrob, sójovou omáčku, kousky kuřete, 3 lžíce oleje a žloutek promíchejte v jiné míse.

3

Do woku nebo pánve s vyššími okraji vlijte větší množství oleje a rozpalte ho. Po částech v něm osmažte kuře ze všech stran, asi 4 minuty. Kuře se musí smažit v tukové lázni, nikoliv restovat. Vyndávejte ho děrovanou naběračkou a nechte stranou na kuchyňském papíru okapat. Zbylý olej z pánve nebo woku odstraňte a pánev vytřete kuchyňským papírem.

4

Pánev vraťte na oheň a vlijte do ní trochu čerstvého oleje. Až bude horký, osmažte na něm zázvor, česnek a chilli papričky za stálého promíchávání, asi 30 vteřin. Vlijte omáčku a povařte, až trochu zhoustne, asi 5 minut. Vsypte kousky kuřete a ještě je za promíchávání smažte asi 2 minuty, aby se obalily omáčkou. Mimo oheň dochuťte sezamovým olejem, přesuňte na talíře a podávejte posypané nitkami jarní cibulky.

Generálovo kuře  Foto: Generálovo kuře , Foto: Marek Kučera

Článek

Kuřecí kousky s chilli a brokolicí Foto:

Rychlé večeře: 10x kuře v hlavní roli

Tipy na rychlé večeře se hodí vždy! A nemusí to být pouze x variací na těstoviny, tentokrát jsme se zaměřili na populární kuřecí maso s jinou přílohou, především s rýží. :)

Videa

reklama

reklama