Galetka s olivami, tymiánem a pórkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Galetka s olivami, tymiánem a pórkem Foto:
Galetka s olivami, tymiánem a pórkem
Foto: isifa.com

Název tohoto pokrmu pochází z francouzského slova galette a jedná se o křupavé koláče, které mají zahnuté strany a střed zůstává volný, aby byla vidět náplň. Můžou se připravovat jak na sladký, tak na slaný způsob.

Suroviny
Na těsto:
hladká mouka 1 a 1/4 hrnku
semolina 1/3 hrnku
cukr 1 lžička
sůl 1 lžička
studené máslo 90 g
olivový olej 3 lžíce
ledová voda 2 lžíce
Na náplň:
pórek 2 ks
černé olivy 2/3 hrnku
čerstvý tymián 5 větviček
sůl
měkký tvaroh nebo čerstvý sýr 4 lžíce
čedar 150 g
Postup
1

Ve středně velké míse smíchejte mouku, semolinu, cukr a sůl. Prsty vhněťte do směsi pokrájené máslo, až bude rovnoměrně v celém těstě. Přidejte olivový olej a pomalu přidávejte ledově studenou vodu za stálého hnětení, dokud nevznikne vláčné těsto.

2

Těsto seberte do dlaní a vytvarujte z něj malý disk. Zabalte do fólie a dejte asi na 30 minut do lednice.

3

Najemno nakrájený pórek opékejte na oleji, dokud nebude trochu povadlý a měkký. Přidejte nahrubo nasekané olivy, tymián a ochuťte solí a černým pepřem.

4

Rozválejte těsto na placku a dejte ji na pomoučený pekáč. Na těsto neneste čerstvý tvaroh, ale nechávejte těsto 3–4 cm od okrajů volné. Nastrouhaný sýr a pórkovo-olivovou směs naneste na tvaroh. Zvedněte volné okraje těsta tak, aby nezakrývaly vršek náplně, a pečte ve 180 °C teplé troubě 45–50 minut, dokud nebude povrch zlatohnědý.

Galetka s olivami, tymiánem a pórkem Foto:

Galetka s olivami, tymiánem a pórkem                                                               Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama