Galetka s jahodami a rebarborou

Doba přípravy:
Galetka s jahodami a rebarborou Foto:
Galetka s jahodami a rebarborou
Foto: Sweet pixel blog

Krásně rozteklé jahody s nakyslou rebarborou zabalené v křupavém slaďoučkém těstu, to je tato galetka.

Suroviny
hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
moučkový cukr 1/4 hrnku
studené máslo 100 g
sůl 1/2 lžičky
studené mléko 1/4 hrnku
rebarbora 1 stonek
jahody 250 g
cukr 4 lžíce
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Smíchejte mouku, sůl a cukr. Máslo nakrájejte na malé kousky a postupně přidávejte do mouky s cukrem a hněťte těsto. Dále přidejte mléko, do kterého rozmíchejte žloutek. Těsto zpracujte co nejrychleji. Zabalte do potravinové fólie a nejméně na 30 minut dejte do ledničky.

3

Rebarboru a jahody nakrájejte na malé kousky, vložte do mísy a přidejte cukr. Promíchejte.

4

Těsto rozválejte na pomoučené ploše a pomocí menšího talířku vykrojte kola, které přemístěte na pečicí papír na plech.

5

Do středu kol dejte náplň zhruba 3 centimetry od okrajů. Okraje postupně přehněte (slepujte pomocí mokrých prstů k sobě).

6

Pečte zhruba 40–50 minut, dokud koláčky nezezlátnou.

Sweet pixel blog

Nejen sladké pokušení...

Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní  jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.

Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská

Videa

reklama

reklama