Francouzský jablečný koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Francouzský jablečný koláč  Foto:
Francouzský jablečný koláč
Foto: All

Křehké těsto a hned dvojitá šťavnatá náplň ze skvělých podzimních jablek. To vše ve stylovém provedení francouzského střihu – a navíc krok po kroku – rovná se dezert měsíce!

Suroviny
křehké těsto 375g balení
Náplň:
jablka, oloupaná, zbavená jádřince a nahrubo nakrájená 1 kg
máslo 100 g
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
Vrchní vrstva:
kvalitní dezertní jablka 4–5 ks
cukr krupice 2 lžíce
tekutý meruňkový džem 4–5 lžic
crème fraîche nebo tučná zakysaná smetana k podávání
Postup
1

Na lehce pomoučené ploše rozválejte těsto a vyložte jím vroubkovanou dortovou formu o průměru 20–23 cm. Dno těsta vidličkou propíchejte a formu s těstem dejte alespoň na 15 minut vychladit.

2

Na náplň dejte do hrnce jablka, 2 lžíce vody, máslo a na mírném ohni míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Zvyšte teplotu a vařte 10–15 minut, občas zamíchejte, dokud se jablka nerozvaří na hustou kaši.

3

Vařečkou ji propasírujte přes síto – zkuste protlačit co nejvíc hmoty.

4

Pyré vraťte do čistého hrnce. Přidejte cukr a citronovou kůru a vařte na mírném ohni, dokud vše nezhoustne. Občas zamíchejte. Hrnec sundejte z plotny a nechte směs trochu zchladnout.

5

Troubu předehřejte na 190 °C. Dejte předehřát i plech. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a ten zatižte fazolemi. Formu postavte na horký plech a pečte 12 minut, potom papír s fazolemi vyndejte a pečte dalších 3–5 minut, dokud těsto nezačne zlátnout.

6

Jablka na vrchní vrstvu nakrájejte na čtvrtky a nožem vyřízněte jádřince se semínky.

7

Malým nožem odřízněte slupku a jablka po délce nakrájejte na plátky.

8

Jablečné pyré rozetřete obrácenou lžící na těsto tak, aby vytvořilo rovnou vrstvu.

9

Navrch hezky upravte připravené pátky jablek tak, aby se překrývaly. Nakrájejte menší plátky, kterými vyplníte střed. Posypte cukrem a dejte do trouby na 30–35 minut, dokud jablka nezačnou zlátnout.

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Francouzský jablečný koláč  Foto: Francouzský jablečný koláč; foto: All

Videa

reklama

reklama