Francouzský jablečný koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Francouzský jablečný koláč  Foto:
Francouzský jablečný koláč
Foto: Vůně francouzské kuchyně

Klasický Tarte aux Pommes, naplněný podušenými, vanilkou vonícími jablky a pokrytý jejich plátky, naaranžovanými do krásné růžice, přečkal v této podobě zkoušky časem. Místo křehkého těsta můžete použít i listové, které je lehčí a křupavější.

Suroviny
Křehké těsto (asi 480 g):
máslo, nakrájené na malé kostičky a lehce změklé 125 g
vejce 1 ks
cukr krupice 1 lžička
jemná sůl 1/2 lžičky
studená voda 40 ml
Koláč:
máslo 60 g + na vymazání
křehké těsto 300 g
mouka na poprášení
křupavá jablka 8 ks (asi 1 kg)
voda 50 ml
vanilkový lusk, podélně rozkrojený 1 ks
kdoulové želé, rozpuštěné 80 g
nebo cukrový sirup 80 ml
Postup
1

Mouku navršte na pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Do něj dejte máslo, vejce, cukr a sůl. Prsty je spolu v důlku promíchejte. Pak začněte ze stran přihrnovat mouku a prsty směs zpracovávejte na drobenku. Vmíchejte studenou vodu a zpracovávejte těsto, až začne držet pohromadě. Těsto rychle hněťte dohladka, pak z něj vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte odležet v lednici.

2

Vroubkovanou rozevírací koláčovou formu o průměru 24 cm a hloubce 3 cm lehce vymažte máslem. Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na výšku 3 mm u křehkého, nebo 2,5 cm u listového těsta. Naviňte ho na váleček a opatrně rozbalte do připravené formy. Rovnoměrně vymačkejte po dně a stěnách a pomocí palce a ukazováčku vymačkejte okraje, aby byly stejnoměrné a trochu přečnívaly horní hranu formy. Formu postavte na plech a i s plechem dejte na 20 minut do ledničky.

3

Jablka oloupejte, rozkrojte napůl a vyjměte jádřince, pak každou půlku nakrájejte na tenké (2mm) plátky. Do kastrůlku dejte 50 ml vody a přidejte vanilku, máslo a asi třetinu z celkové váhy jablek, přičemž si vybírejte ty nejmenší plátky. Na nízkém plameni povařte, až budou jablka úplně rozvařená. Sejměte z plamene, vyjměte vanilku a jablka prošlehejte do pyré. Nechte stranou vychladnout. Troubu mezitím předehřejte na 200 stupňů.

4

Na 810 místech propíchněte těsto vidličkou. Vychladlé pyré rozestřete po dně. Okolo vnějšího okraje rozložte plátky jablek tak, aby se lehce překrývaly. Vytvořte další kruh směrem ke středu, ale v obráceném směru, jak vidíte na obrázku. Zbylé plátky jablek rozkrojte na menší kousky a vyplňte jimi střed koláče; jablečné pyré by mělo být zcela zakryté.

5

Koláč pečte v troubě asi 3540 minut, až bude těsto i jablka upečené a lehce zabarvené. Dejte stranou na 20 minut chladnout, pak teprve koláč vyklopte. Dokud je ještě teplý, potřete koláč vlažným rozpuštěným želé nebo cukrovým sirupem, aby získal lesk. Koláč je nejlepší ještě teplý.

Francouzský jablečný koláč  Foto: Francouzský jablečný koláč, foto: Vůně francouzské kuchyně

VŮNĚ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

Vůně francouzské kuchyně Foto:

Michel Roux

Jen málokdy se na pultech knihkupectví objeví kniha, která je nejen kuchařkou, ale i oslavou rodné země a jejích výjimečných produktů.

Držitel tří michelinských hvězdiček, šéfkuchař a spoluzakladatel legendárních restaurací Le Gavroche a The Waterside Inn tak činí prostřednictvím rovné stovky receptů, které tvoří samotnou esenci francouzské kuchyně. „Inspirací pro napsání této knížky jsou mé vzpomínky a postřehy, které si s sebou nesu již od dětství, a které mne provázejí celý život do té míry, že se staly mým důvodem k bytí,“ říká Roux.

Tradiční a do detailu propracované recepty na jednoduchá i vznešená jídla, doprovázená úchvatnými fotografiemi, podrobné postupy klasických technik a krásné příběhy o původu jednotlivých receptů to dokazují a činí z této publikace okouzlující čtení. A samozřejmě i skvělou praktickou příručku, až se budete chtít ponořit do tajemství a vůní kuchyně la belle France.

Vydalo nakladatelství Ikar.

Videa

reklama

reklama