Francouzské éclairs, jak se pečou v Přístavu

Doba přípravy:
Francouzské Éclairs  Foto:
Francouzské Éclairs
Foto: archiv Jihlavanka

V novém seriálu Přístav se sice vydáváme po Posázaví, ale i tam umí žít s pravou francouzskou elegancí. Místní mladá dáma Jitka, která o dění v Přístavu píše na svém blogu www.divkavezlutem.cz, patří mezi ty nejtvořivější obyvatele Špičky a Zátoky.

Prozradila nám svůj oblíbený recept na kávový dezert Éclair, který vám pomůže přestat se bát odpalovaného těsta. Jitka se inspirovala na webu Jihlavanky, a my vám přinášíme celý recept včetně postupu.

Suroviny
Odpalované těsto:
tekutina (mléko a voda v poměru 1:1) 125 ml
máslo 50 g
cukr 1 lžička
špetka soli
velká vejce 2 ks
Krém:
mléko 250 ml
káva Jihlavanka Espresso 1 lžička
vanilkový pudink 1 ks
vanilkový lusk 1/2 ks
máslo 50 g
cukr moučka podle chuti
Poleva:
silná káva Jihlavanka Espresso, vychladlá 2 lžičky
cukr moučka 2 lžíce
Postup
1

Do hrnce nalijte vodu s mlékem, přiveďte k varu a nechte rozpustit máslo. Přidejte špetku soli a cukr. Poté přisypejte mouku a míchejte. Vytvoří se vám hladké lesklé těsto, které odpalujte. Jakmile se vám na dně hrnce tvoří bílá vrstva, těsto je dostatečně odpálené.

2

Do vychladlého těsta vmíchejte vejce a opět vytvořte hladké těsto. Pomocí cukrářského pytlíku tvořte na pečicí papír požadovaný tvar éclair.

3

Plech vložte do trouby vyhřáté na cca 200 °C. Jakmile éclairs zezlátnou, stáhněte troubu na 100 °C a ještě těsto cca 10 min sušte.

4

V průběhu pečení si můžete připravit krém. V mléce nechte louhovat čerstvě namletou kávu Jihlavanka Espresso. Poté mléko přeceďte a dejte vařit. Do teplého mléka vmíchejte pudink a zrníčka z vanilkového lusku.

5

Nechte provařit, odstavte a nechte vychladnout. Aby se nevytvořil škraloup, posypte pudink moučkovým cukrem. Do vychladlého pudinku přidejte máslo pokojové teploty a spolu s moučkovým cukrem vyšlehejte do krému.

6

Éclairs rozřízněte a plňte krémem. Navrch ozdobte polevou vytvořenou z kávy Jihlavanka Espresso a moučkového cukru.

Francouzské Éclairs  Foto:

Francouzské Éclairs, foto: archiv Jihlavanka

Pro další zajímavé recepty, ale i zákulisní informace z Přístavu sledujte Jitčin blog www.divkavezlutem.cz.

Francouzské Éclairs 3 Foto:

Videa

reklama

reklama