Francouzské brambory

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Francouzské brambory  Foto:
Francouzské brambory
Foto: Johana Pošová

Jejich původ ze země gastronomii zaslíbené je deklarován už v názvu. A že se tento jednoduchý, původně bezmasý pokrm se smetanou a nějakým tím značkovým sýrem cestou do naší lidové kuchyně trochu změnil? C´est la vie!

Další skvosty české a moravské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
cibule 1 velká nebo 2 menší
česnek 10 stroužků
brambory, uvařené ve slupce a oloupané 1 kg
vejce 4 ks
smetana 100 ml
sádlo na vymazání
sůl a čerstvě namletý pepř
muškátový oříšek, nastrouhaný
čerstvý libeček, nasekaný
Postup
1

Bůček nakrájejte na kostičky a dejte ho do velkého kastrolu na vyšší plamen. Nechte vypéct tuk. Přidejte cibuli nakrájenou na klínky a na plátky nakrájený česnek. Na nižším plameni opékejte, až cibule a česnek zezlátnou – pozor, aby se nepřipalovaly. Osolte a okořeňte podle chuti.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Uvařené brambory nakrájejte na asi 4mm plátky. Pekáč vymažte sádlem a po dně v jedné vrstvě rozložte brambory. Na ně navrstvěte maso s cibulí a česnekem a pak rozložte v druhé vrstvě plátky brambor. Pečte 20 až 30 minut.

3

Vejce rozšlehejte se smetanou a ochuťte je. Teplotu trouby snižte na 150 °C, brambory zalijte vaječnou směsí a vše nechte ještě krátce zapéct, až vejce zpevní.

Francouzské brambory  Foto: Francouzské brambory; foto: Johana Pošová

Videa

reklama

reklama