Focaccia překypující sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 focaccia
Focaccia překypující sýrem  Foto:
Focaccia překypující sýrem
Foto: kuchařka Vychytaná pizza

Tato úžasná focaccia připomíná dlažební kostky, z kterých po rozříznutí vytéká sýr. Těsto je připraveno s olivovým olejem a neobsahuje žádné droždí.

Tajemství jedinečnosti této speciality spočívá v tom, že se těsto rozválí velmi tence, aby se rychle upeklo a nemělo čas vstřebat roztavený sýr. Strouhanka absorbuje syrovátku unikající ze sýru.

Článek

Domácí pizza  Foto:

20x oblíbená pizza v různých provedeních

Pizza se v průběhu staletí stala skutečným fenoménem a je to jedno z jídel, o kterých lze říct, že je oblíbená na celém světě! Pečená placka z jednoduchého těsta obložená...
Suroviny
hladká mouka nebo italská mouka typu 00 250 g
teplá voda 100 ml
extra panenský olivový olej 3 lžíce + na potření
mozzarella z kravského mléka (fior di latte) nebo uzená mozzarella 5 koulí
strouhanka ze suchého pečiva 6 lžic
mořská sůl
kámen na pečení nebo velký silný plech na pečení
plech bez okrajů
Postup
1

Nejprve připravte těsto smícháním mouky, teplé vody a olivového oleje. Bude-li to nutné, přilijte další vodu. Hněťte, dokud těsto nebude hladké a pružné. Potom ho přemístěte do mísy, přikryjte ho a nechte hodinu odpočívat.

2

Vložte kámen na pečení nebo velký silný plech na spodní rošt trouby. Předehřívejte troubu na 220 °C (plynovou troubu na stupeň 7) nejméně 30 minut.

3

Rozdělte těsto na 2 části, z nichž jedna je trochu větší než druhá. Rozválejte menší část přímo na papíru na pečení co nejtenčeji do kulaté placky o průměru 30 cm, hojně přitom posypávejte moukou. Vsuňte na plech bez okrajů.

4

Rozkrojte koule mozzarelly na polovinu a vymačkejte z nich tekutinu. Obalte je ve strouhance. Nasypte na placku zbylou strouhanku a rozložte na ni sýr klenutou stranou nahoru. Rozválejte zbývající těsto tak tence, jak dovedete. Placka by měla být trochu větší než placka z první části těsta. Položte těsto na mozzarellu a opatrně ho stlačte dolů kolem každého kousku sýra. Tupým okrajem vykrajovací formičky přitiskněte těsto obklopující sýry ke spodnímu těstu – použijte takovou vykrajovací formičku, které má kulatý tvar a velikostně je o trochu větší než rozkrojené koule mozzarelly. V těstě nesmí být žádné díry, jimiž by mohl sýr téct ven. Okraje placek stlačte k sobě a stočte je. Potřete těsto olivovým olejem a posypte ho solí.

5

Po otevření dvířek trouby postupujte rychle. Vložte focacciu na papíře na pečení na horký kámen na pečení nebo na plech. Jestliže jste odvážní, zkuste ji dát do trouby tak, aby papír zůstal na plechu bez okrajů – chce to praxi!

6

Pečte 10–15 minut, dokud těsto nezezlátne. Potom vyjměte z trouby a okamžitě podávejte. Rozřezejte kráječem na pizzu na klínky s vytékajícím sýrem.

Focaccia překypující sýrem  Foto: Focaccia překypující sýrem; foto: kuchařka Vychytaná pizza

Vychytaná pizza

Domácí klasická, sicilská a kvásková pizza, calzone a focaccia

kuchařka Vychytaná pizza Foto:

Maxine Clark

Pizza je nejoblíbenější fastfoodové jídlo na světě. Díky starým původním i moderním receptům, které jsou uvedeny v této knize, můžete ve své troubě připravit pizzu, calzone nebo focacciu, na které se člověku budou sbíhat sliny. Kromě toho můžete také připravit mnoho dalších výborných druhů italského pečiva.

Pro skutečné labužníky je pec na dřevo nutností, ale na přípravu skvělé pizzy všichni potřebují především základní kuchyňské náčiní, troubu – a své ruce! V knize jsou uvedeny důležité informace o pizze a základní postupy, jak ji připravit. Při čtení jistě pocítíte touhu upéct si vlastní. Kniha obsahuje podrobné pokyny pro přípravu základního těsta na pizzu, kváskového těsta a několika bezlepkových těst.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama