Florentýnky

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 plechy
Florentýnky  Foto:
Florentýnky
Foto: profimedia.cz

Oblíbená sladkost připravená s minimem mouky. Tyto báječné placičky si můžete připravit dopředu a zamrazit je. Pak je stačí jen nechat rozmrazit a dozdobit čokoládou.

Suroviny
mandlové lupínky, nasekané 2 hrnky
hladká mouka 2 lžíce
nastrouhaná kůra z pomeranče 2 lžičky
cukr krupice 3/4 hrnku
máslo, nakrájené na kostičky 1/2 hrnku
šlehačka 1/3 hrnku
tekutý med 2 lžíce
čokoládové čočky (hořké nebo hořkomléčné) 225 g
Postup
1

Velký plech vyložte pečicím papírem. Ve střední míse smíchejte mandle, mouku a kůru. Cukr, máslo, šlehačku a med zahřívejte v nízkém kastrolu nebo na pánvi, až se cukr úplně rozpustí. Směs přiveďte k varu a poté sejměte z ohně. Vmíchejte směs z mouky a mandlí a nechte asi 20 minut chladnout, občas promíchejte. Na každou sušenku použijte 2 lžíce připravené směsi a rozložte je na připravený plech ve větších rozestupech (sušenky se při pečení dost roztáhnou). Pomocí prstů těsto na plechu roztáhněte do placiček.

2

Florentýnky pečte asi 10 minut, až budou hezky zlatavé. Opatrně přetáhněte pečicí papír i se sušenkami na kuchyňskou mřížku a nechte úplně vychladnout. Potom přemístěte sušenky na papírovou utěrku. Totéž udělejte se zbývajícím těstem – na každou várku použijte nový pečicí papír.

3

Čokoládové čočky dejte do kovové misky, kterou postavte na hrnec s vařící vodou a nechte čokoládu rozpustit. Spodní stranu jedné sušenky potřete čokoládou a přimáčkněte na ní další sušenku. Nebo jednotlivé sušenky pokapejte rozpuštěnou čokoládou a nechte zatuhnout.

Florentýnky  Foto: Florentýnky; foto: Profimedia.cz

Další recepty na vánoční cukroví najdete v našem speciálu:

Videa

reklama

reklama