Fish & chips burger

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Fish & chips burger Foto:
Fish & chips burger
Foto: Kublanka.cz

Fish & chips určitě znáte, ale slyšeli jste už o stejnojmenném burgeru? Určitě ho vyzkoušejte, nebudete litovat :)

Pokud chcete mít úplně stejné, takzvané tygří bulky jako na fotkách, recept na ně najdete také na blogu Kublanka.

Suroviny
bulky 4–6 ks
máslo na opečení
Smažená ryba:
treska nebo jiná bělomasá ryba 500 g
studené pivo typu IPA 240 ml
hladká mouka + na obalení 240 ml
sůl 1 lžička
Tatarská omáčka:
majonéza 200 g
corničonky, najemno nakrájené 4 ks
šalotka, najemno nakrájená 1 ks
anglická hořčice 1 lžička
citron 1/2 ks
sůl, pepř
Hráškové pyré:
mražený hrášek 300 g
změklé máslo 3 lžíce
šalotka, najemno nakrájená 1 ks
čerstvá máta, najemno nakrájená 1 lžíce
citronová šťáva 1 lžička
Bramborová sláma:
velké brambory typu C 3–4 ks
sušený česnek 1 lžička
sůl, pepř
Postup
1

Hráškové pyré: V malém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Jakmile začne voda vřít, přidejte do hrnce mražený hrášek a velmi krátce povařte (2–3 minuty). Jakmile je hrášek měkký, ihned sceďte a propláchněte ledovou vodou. Poté ho spolu s mátou, máslem a šalotkou rozmixujte dohladka. Pyré dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Misku s hráškovým pyré zakryjte potravinářskou fólií.

2

Tatarská omáčka: V misce smíchejte majonézu s najemno nakrájenými corničonkami, šalotkou a anglickou hořčicí. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte odležet v lednici.

3

Bramborová sláma: Troubu si předehřejte na 160 °C. Brambory oloupejte a nožem nebo na mandolíně je nakrájejte na plátky o tloušťce 3 mm, které ještě překrájejte na 3 mm silné nudličky.

4

Olej dejte spolu s česnekem, solí a pepřem do mísy, přidejte bramborovou slámu a důkladně rukama promíchejte.

5

Bramborovou slámu vysypejte na plech vyložený pečicím papírem, rozprostřete do jedné vrstvy a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 15 minut, poté promíchejte a dejte péct na dalších 12 minut. Opět promíchejte, dejte péct na další 3 minuty a zkontrolujte. Pokud nebude sláma křupavá, opět promíchejte a dejte péct na další 3 minuty. Tříminutové cykly opakujte až do doby, kdy bude sláma křupavá. Celková doba pečení se v závislosti na troubě může pohybovat v rozmezí 30–40 minut.

6

Smažená ryba: Tresku nakrájejte na jednotlivé porce. Ve větší misce prošlehejte 240 ml studeného piva se stejným množstvím mouky a lžičkou soli. Do jiné misky si připravte hladkou mouku na obalení tresky.

7

Do vyššího silnostěnného hrnce nalijte minimálně 3 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje, který rozehřejte na 190 °C. Jakmile olej dosáhne požadované teploty, obalte tresku v mouce, přebytečné množství oklepejte, dobře obalte v pivním těstíčku a ihned smažte z obou stran dozlatova. Usmažené porce pokládejte na mřížku, pod kterou umístěte papírovou utěrku. Stejně postupujte se zbytkem ryby.

8

Burger: Bulky rozřízněte a řezné plochy opečte na malém množství másla dozlatova. Na spodní polovinu rozetřete hráškové pyré, na něj dejte porci usmažené ryby, tatarskou omáčku a bramborovou slámu. Přiklopte druhou polovinou bulky. Ihned podávejte.

Fish & chips burger 2 Foto: Fish & chips burger; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama