Fish & chips

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Fish & chips Foto:
Fish & chips
Foto: Gurmet

Když je tato ikonická pochoutka připravená podomácku, je naprosto nedostižná. Naservírujte ji (nejen) vašemu teenagerovi a porazíte všechny fastfoody světa. Za to vám ručíme!

Suroviny
treska (nejlépe nezmražená) 500 g
Hranolky:
brambory (varný typ A) 1 kg
ocet 100 ml
kvalitní majonéza k podávání
sůl
Těstíčko:
bílek 3 ks
pivo pšeničné 10 ° 500 ml
hladká mouka podle potřeby
sůl
Postup
1

Hranolky: Dobře omyté celé brambory (i se slupkou) nakrájejte na hranolky a zalijte je vodou, do které přidáte 2 lžíce soli a 100 ml octa. V této lázni nechte brambory za občasného promíchání asi 20 minut.

2

Rybu důkladně osušte a pokrájejte na asi 1 cm silné plátky.

3

Těstíčko: Bílky vyšlehejte do pěny (pozor, nepřešlehejte je do hustoty potřebné na přípravu pečiva). Do misky vlijte pivo a postupně do něj zašlehávejte mouku a žloutky tak, aby vzniklo těsto hustotou podobné lívancovému. Přidejte do něj asi 1 lžičku soli a pak vmíchejte sníh z bílků. Těsto nechte asi 20 minut odpočinout, aby se v něm lepek pěkně rozležel a těsto pak na rybě ulpělo.

4

Osolené kousky ryby namáčejte do těstíčka a ihned smažte v menším, ale hlubokém hrnci s rozehřátým olejem do světlehněda (ryba vložená do horkého tuku by měla téměř klesnout ke dnu, hned vyplavat a pak se ještě asi 4 minuty smažit). Přebytečný tuk z nich odsajte na papírových kuchyňských utěrkách.

5

Brambory slijte, osušte a také smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Na papírových kuchyňských utěrkách z nich odsajte přebytečný tuk, osolte je a ihned podávejte s rybou a majonézou (v Británii vám ji naservírují na novinovém papíře, vy si ji klidně dejte na talíř).

Gurmet – Vaše škola vaření

Gurmet - duben 2014

V dubnovém čísle se můžete těšit na tradiční české i moravské velikonoční recepty, včetně beránka. Pozveme vás také na opulentní nedělní oběd v carském stylu. V rámci projektu Gurmet kolem světa totiž tentokrát navštívíme Rusko. Můžete se tedy těšit i na ruské velikonoční speciality. Do přípravy na svátky jara jsme zapojili též děti a upekli jsme s nimi barevné sušenky – ptáčky ozdobené marcipánem.

Přesvědčíme vás, že med může být důležitým hráčem dokonce i při přípravě masitých dobrot. Poradíme vám, jak co nejchutněji naložit s vykoledovanými vajíčky nebo jak si co nejvíc pochutnat na bylinkách. Nevíte si rady, jak a s jakými přílohami připravit ryby? Špičkový kuchař Dalibor Navrátil vám navrhne pět opravdu labužnických způsobů, jak si na nich pochutnat. V dubnu je také nejlepší čas na to posílit mozek k vyššímu výkonu a zároveň si pochutnat.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama