Fíkový koláč s modrým sýrem, tymiánem a medem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Fíkový koláč s modrým sýrem, tymiánem a medem Foto:
Fíkový koláč s modrým sýrem, tymiánem a medem
Foto: CrustyCorner

Žádná dietka to tedy narovinu není. Ale o to líp to chutná :) Kombinace sýra s výraznou chutí, zralé, medově sladké fíky a voňavý tymián – zkrátka dokonalá chuťová souhra!

Suroviny
Na těsto:
máslo 170 g
mouka 250 g
vejce 1 ks
pár lžic ledové vody
Na náplň:
sýr s modrou plísní 400 g
fíky 8 ks
med 2 lžičky
trocha olivového oleje
černý pepř
tymián
Postup
1

Těsto vypracujeme a necháme 20 minut odpočívat v lednici. Vyválíme na placku a dáme do vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Těsto párkrát propíchneme vidličkou.

2

V pánvi rozpustíme se 4 lžicemi smetany na kousky nakrájený sýr a opepříme. Sýrovou směs rozprostřeme na těsto, položíme na ni fíky (spodek fíku seřízněte, aby stál na těstě rovně). Zakápneme olivovým olejem a posypeme tymiánem. Čerstvým nejlépe. Koláč pečeme na 200 °C dozlatova, po vytažení pokapeme trochou medu a necháme vychladnout.

CrustyCornerSeznamte se s CrustyCorner!

Jmenuji se Vanda a pracuji v jednom z brněnských divadel, jsem matka dvou dětí a od jejich narození se bavím tím, že zkouším nové recepty. Strašně ráda si kupuji kuchařky, ale mým největším pokladem je babiččin rukou psaný starý receptář. Když objevím nějaký receptový poklad, pečlivě ho zapíšu do svého zápisníku a plánuji, jak ho předám dceři. A jednou budou mít moje vnoučata v knihovně také takový starý ohmataný receptář. A mezitím se o své recepty dělím s vámi na mém blogu CrustyCorner.

Videa

reklama

reklama