Fíkový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 10
Fíkový koláč Foto:
Fíkový koláč
Foto: profimedia.cz

Pokud chcete opravdu zazářit, připravte své rodině či hostům tento koláč. Je neuvěřitelně dobrý a čerstvé fíky mu dodávají lehce exotický nádech.

Suroviny
celé fíky 8–12 ks
Těsto:
máslo 125 g
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
velké žloutky 2 ks
studená voda 30 ml
Náplň:
máslo 80 g
pekanové ořechy 140 g
velký žloutek 1 ks
vanilková esence 5 ml
Postup
1

Těsto: Vyšlehejte dohromady máslo, cukr a špetku soli. Vmíchejte mouku, citronovou kůru a žloutek a zpracujte těsto, až bude mít konzistenci hrubé strouhanky. Po troškách přidávejte studenou vodu, dokud nebude těsto držet pohromadě. Ze směsi uválejte kouli, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice. Potom těsto vyndejte z lednice, rozválejte a vyložte jím vymazanou dortovou formu o průměru 23 cm. Na 1 hodinu dejte do mrazáku, potom ji vyndejte a v předehřáté troubě pečte 12 minut.

2

Náplň: Vyšlehejte máslo a cukr, až vznikne lehký krém. Vmíchejte nasekané ořechy, mouku, vyšlehaný žloutek a vanilkovou esenci. Na 1 hodinu dejte do lednice.

3

Nařízněte vršky fíku do křížku a trochu je zmáčkněte, aby se otevřely. Náplň naneste na těsto a do ní lehce zamáčkněte fíky. Pečte asi 40 minut. Před podáváním nechte vychladnout. Servírujte s mascarpone.

Fíkový koláč Foto:

Fíkový koláč, foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama