Fazolová polévka s italským špekem a bylinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Fazolová polévka se speckem a bylinkami  Foto:
Fazolová polévka se speckem a bylinkami
Foto: archiv Wine Food Market

Polévka je nejen základem pořádného oběda, ale je-li náležitě vydatná, může jej plnohodnotně nahradit. Příkladem je tato sytá polévka, kterou připravil ze surovin pocházejících z italského regionu Trentino–Alto Adige šéfkuchař Gianfranco Iuorio ze smíchovského Wine Food Marketu.

Suroviny
cibule 50 g
mrkev 50 g
řapíkatý celer 50 g
italský špek 200 g
červené fazole Bartolini (přes noc namočené) 300 g
bílé víno 100 ml
sůl a čerstvě mletý pepř
tymián
rozmarýn
pažitka
máslo 20 g
Postup
1

Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji.

2

Mezitím špek nakrájejte na proužky a přidejte ho k zelenině. Jakmile špek začne chytat zlatou barvu, přidejte do hrnce fazole, které jste předtím na noc namočili. Celou směs promíchejte a zalijte bílým vínem, které nechte odpařit.

3

Poté fazole zalijte 1,5 l vařící vody, osolte, opepřete a nechte pomalu vařit. Jakmile jsou fazole měkké, měl by se i objem vody zredukovat zhruba na třetinu. V tento moment vyndejte třetinu fazolové směsi z hrnce a vedle v míse ji rozmixujte. Rozmixovanou směs pak znovu vmíchejte do polévky, která se tak krásně zahustí.

4

Polévku stáhněte z plamene, vmíchejte do ní nasekané bylinky a máslo, krátce povařte a nechte cca 5 minut odpočinout, aby se chutě promísily.

Fazolová polévka se speckem a bylinkami  Foto:

Fazolová polévka s italským špekem a bylinkami, foto: archiv Wine Food Market

Potřebné suroviny v prvotřídní kvalitě prodává Wine Food Market www.winemarket.cz

Videa

reklama

reklama