Fazolová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–5
Fazolová polévka  Foto:
Fazolová polévka
Foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Hance ji vařívala její maminka a ona ji teď trošku ozdravila tím, že ji nezahušťuje bílou moukou, ale rozmixovanými fazolemi. Její děti ji mají tak rády, že ji vyžadují alespoň jednou týdně.

A Hanka je ráda, protože tahle polévka je plná zdravých rostlinných bílkovin a navíc je neskutečně jednoduchá a rychlá. Lze ji doplnit zakysanou smetanou.

Další recepty z Nové biokuchařky Hanky Zemanové najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
sušené fazole 150 g
voda 1,5 litru
cibule 2 ks
nové koření 6 kuliček
celý pepř 3 kuličky (nebo podle chuti)
sůl 3 lžičky (nebo podle chuti)
máslo nebo ghí na zjemnění 1 lžička
umeocet 1–2 lžíce (nebo podle chuti)
Postup
1

Fazole nasypte do tlakového hrnce, zalijte je studenou vodou a nechte přes noc nabobtnat – ideálně v chladnějším špajzu, ale nevadí ani na kuchyňské lince, pokud není velké horko. Fazole můžete máčet klidně i celý den a noc, ale jednou či dvakrát vyměňte vodu (zejména v teplém počasí).

2

Cibuli oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny, koření zabalte do gázy. Fazole slijte a zalijte 1,5 l vody. Přidejte cibuli a koření a přiveďte v tlakovém hrnci k varu, natlakujte a vařte 30 minut. Pokud jste fazole máčeli den a noc, stačí zhruba 25 minut, pokud nemáte tlakový hrnec, počítejte s 1–1,5 hodinou.

3

Vyjměte cibuli a koření. Třetinu až polovinu fazolí s částí vývaru rozmixujte ponorným mixérem a přeceďte zpět do polévky. S výkonným mixérem pasírování odpadá. Rozmixované fazole polévku skvěle zahustí.

4

Vmíchejte máslo nebo ghí, osolte a dochuťte umeoctem. Můžete posypat pažitkou, ptačincem nebo polníčkem a podávat se zakysanou smetanou.

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Uložit

Uložit

Uložit

Videa

reklama

reklama