Farmářský salát se ztraceným vejcem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Farmářský salát se ztraceným vejcem Foto:
Farmářský salát se ztraceným vejcem
Foto: akademiekvality.cz

Jakmile se začne oteplovat, přirozeně se objevuje chuť na čerstvý salát. Pokud ho chcete servírovat jako hlavní pokrm, neměly by v něm chybět ani sacharidy a bílkoviny, v tomto případě zastoupené malými brambůrkami a lahodným ztraceným vejcem i křupavou slaninou.

Suroviny
Ztracené vejce:
čerstvá vejce 2 ks
ocet 3 lžíce
Salát:
malé brambory 300 g
červená cibule 1/2 ks
salát polníček 1 velká hrst
čerstvý baby špenát 1 velká hrst
čerstvý kopr 1 snítka
sůl a čerstvě namletý pepř
Zálivka:
hrubozrnná hořčice 1 lžička
med 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý kopr, nasekaný 1 lžíce
Postup
1

Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí do hladké emulze. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi dokřupava.

2

Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené napůl nebo na silnější na plátky, pokud jsou větší. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit.

3

Poté připravte ztracené vejce. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou. To samé zopakujte i s druhým vejcem.

4

Salát rozdělte na dva talíře a navrch položte ztracené vejce. Podávejte s dobrým pečivem.

Další zajímavé informace o vejcích a spoustu dalších receptů najdete na www.akademiekvality.cz.

Článek

15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem Foto:

15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem

Ztracené, zastřené, pošírované vejce... Je jedno, jaké mu dáte jméno, ale pokaždé na talíři zapůsobí jako kouzlo. Pevný bílek, který po nakrojení vypustí lávu tekoucího...
Videa

reklama

reklama