Falafel z červené řepy

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
Falafel z červené řepy  Foto:
Falafel z červené řepy
Foto: kuchařka Přirozeně

Tahle variace na klasický pokrm je krásně barevná a dá se jak upéct, tak usmažit. Výsledný recept lze připravit oběma metodami a dokonale se hodí k tahini omáčce. Pochutnají si vegani i masožravci, uvidíte :)

Suroviny
namočená a doměkka uvařená cizrna 145 g v suchém stavu (nebo 1 plechovka cizrny)
střední oloupaná a nastrouhaná červená řepa 1 ks
cibule 1/2 ks
mletý římský kmín 1 lžička
česnek 1 stroužek
nesolené pistácie 50 g
olivový nebo kokosový olej 2 lžíce
čerstvá hladkolistá petrželka 1 velká hrst
pohanková mouka 1 lžíce
jedlá soda 1 lžička
tahini omáčka
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6 a vyložte plech pečicím papírem nebo nepřilnavou podložkou na pečení.

2

Vložte všechny ingredience do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixujte v pulzním režimu, dokud se nevytvoří hrudkovitá pasta. Vytvarujte rukama malé koule, jemně je zplacaťte a položte na plech. Přikryjte alobalem a pečte v troubě 10 minut. Odstraňte alobal a pečte dalších 5–6 minut, dokud nebudou křupavé a zcela upečené.

3

Nebo jinak – osmahněte je na středním plameni na troše olivového nebo kokosového oleje 5–6 minut s jedním otočením. Ihned podávejte.

4

Podávejte s tahini omáčkou a křupavým salátem.

Falafel z červené řepy  Foto: Falafel z červené řepy; foto: kuchařka Přirozeně

Přirozeně

Přirozeně Foto:

Xochi Balfourová

Cesta ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu.

Pokud jste někdy pocítili, jak vás pohlcuje dnešní hektická doba a zase jste sáhli po dvojitém espressu v chabé naději, že zítra bude líp, zkuste se tentokrát vydat novou cestou. Xochi Balfourová ve své knize ukazuje, jak lze naslouchat vlastnímu tělu, zpomalit a bez drastických očistných kúr či diet nalézt vyrovnanější a celistvější způsob života.

Její recepty jsou přirozeně bezlepkové a bezlaktózové, z velké části založené na rostlinné stravě. Neodmítá maso, ale nabízí dostatek pestrých pokrmů i bez něj.

Kniha Přirozeně ovšem není jen krásnou kuchařkou plnou receptů na zdravá a lahodná jídla. Xochi, která svůj život zasvětila naturopatii, se v ní věnuje také výrobě domácí kosmetiky, aromaterapii, vztahům člověka k sobě samému i k druhým lidem – zkrátka všemu, co potřebujeme, abychom našli rovnováhu, získali energii a posílili své zdraví.

Vydalo nakladatelství Jota, doporučená cena 398 Kč

Videa

reklama

reklama