Extravagantní meruňková marmeláda

Doba přípravy:
Počet porcí: 4 sklenice
Extravagantní meruňková marmeláda Foto:
Extravagantní meruňková marmeláda
Foto: archiv Gurmet

Nebojte se neobvyklé kombinace surovin. Ke grilovanému jehněčímu nebo bruschettě s kozím sýrem tyhle meruňky zkrátka nesmějí chybět.

Suroviny
zralé vypeckované meruňky 1 kg
cukr 500 g
malé zelené chilli papričky 2 ks
čerstvý zelený pepř 2–3 lžičky
vanilkový lusk 1 ks
Postup
1

Meruňky omyjte, osušte a vypeckujte. Zasypte je cukrem a nechte 1 až 2 hodiny stát v lednici. Nasekejte chilli papričky a otrhejte zelený pepř ze stonku na jednotlivé kuličky.

2

Meruňky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pak přidejte pepř a chilli a vnitřek vanilkového lusku.

3

Vařte 8 minut. Na talířek naberte trochu marmelády a lžící vyzkoušejte, jestli po vychladnutí tuhne.

4

Marmeládu plňte do čistých horkých sklenic. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte stát do druhého dne, popřípadě je ponořte a zavařte 5 minut ve vroucí vodě.

5

PRIMA TIP: Možná budete mít problém sehnat čerstvý zelený pepř. V takovém případě vám podobnou službu prokáže naložený ve slaném nálevu nebo sušený.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama