Extra křupavé hranolky s parmazánem z trouby

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Extra křupavé hranolky s parmazánem z trouby  Foto:
Extra křupavé hranolky s parmazánem z trouby
Foto: All

Křupavé hranolky dokážou být překvapivě uspokojující jídlo, a pokud je upečete v troubě místo smažení v oleji, nejsou ani nezdravé. Dodejte jim šmrnc pomocí parmazánu a pikantní kořenicí směsi.

Suroviny
Kořenicí směs:
sůl 2 lžíce
mleté chilli 1 lžička
sušená bazalka 1 lžička
mletý římský kmín 1/8 lžičky
čerstvě namletý černý pepř 1/8 lžičky
Hranolky:
větší brambory typu B 3 ks
olivový olej 1–2 lžíce
čerstvě nastrouhaný parmazán 2 lžíce
Postup
1

Připravte si kořenicí směs – smíchejte všechny ingredience v misce a dejte prozatím stranou.

2

Brambory oloupejte, odkrojte špičky a velmi ostrým nožem nakrájejte dlouhé hranolky o hraně cca 0,5 cm. Hranolky dejte do velké mísy a zalijte studenou vodou. Nechte odležet alespoň 30 minut, ale klidně i přes noc. (Pokud je namáčíte déle než hodinu, dejte mísu přikrytou do lednice.)

Poté slijte vodu a hranolky dejte v jedné vrstvě na papírové utěrky a nechte pořádně osušit. Mezitím rozehřejte troubu na 200 stupňů.

3

Plech vyložte pečicím papírem. Pečlivě osušené hranolky na něj rozložte, pokapejte olivovým olejem a přidejte 1/2–1 lžíci kořenicí směsi (záleží na tom, jak moc solíte). Hranolky s olejem a kořením dobře promíchejte a poté hranolky rozložte na plechu tak, aby byly v jedné vrstvě.

4

Pečte asi 30 minut, jednou až dvakrát během této doby obraťte, aby se hranolky opekly ze všech stran. Teplotu v troubě zvyšte na 220 stupňů a pečte, dokud nebudou hranolky krásně zlatavé a konce lehce připečené.

5

Plech vyndejte z trouby a hranolky ještě lehce posypejte trochou kořenicí směsi a strouhaným parmazánem. Servírujte horké.

6

Prima tip: Zbylou kořenicí směs si uschovejte na příště v uzavíratelné sklenici.

Extra křupavé hranolky s parmazánem z trouby  Foto:

Extra křupavé hranolky s parmazánem z trouby

V podzimním čísle časopisu Prima Fresh najdete dalších 10 originálních receptů z brambor: 

 

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama