Dýňový páj

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Dýňový páj  Foto:
Dýňový páj
Foto: Marek Kučera

Slavnou americkou klasiku byste si měli nejen zapsat do receptáře, ale i co nejčastěji ji připravovat. Půjde to snadno, tenhle koláč s voňavou náplní a křupavým těstem je opravdu návykový.

Další nevšední recepty z dýně najdete v podzimním čísle časopisu prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
dýně, dužina nakrájená na kousky 750 g
hotové křehké těsto 350 g
hladká mouka na poprášení
sůl 1/2 lžičky
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek 1/2 lžičky
mletá skořice 1 lžička + na poprášení
vejce, prošlehaná 2 ks
rozpuštěné máslo 25 g
mléko 175 ml
cukr moučka 1 lžíce
Postup
1

Dýni v kastrolu zalijte vodou a uveďte do varu. Pod pokličkou vařte na mírném plameni asi 15 minut nebo až bude měkká. Dýni sceďte a nechte ji vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše a vyložte jím formu a průměru 22 cm s volným dnem. Nechte 15 minut v ledničce, pak přes těsto dejte pečicí papír, zatižte ho suchými fazolemi, vložte do trouby a předpékejte 15 minut. Papír se zátěží opatrně vyndejte a korpus pečte ještě 10 minut, až bude zlatý a křupavý. Vyndejte ho a nechte trochu vychladnout.

3

Teplotu trouby zvyšte na 220 °C. Uvařenou dýni prolisujte přes síto do mísy. V jiné míse promíchejte cukr, sůl, muškátový oříšek a polovinu skořice. Vmíchejte rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo a mléko, pak spojte s dýňovým pyré. Náplň vlijte do předpečeného korpusu, pečte 10 minut, teplotu trouby snižte na 180 °C a pečte ještě 35 až 40 minut, až se náplň usadí.

4

Koláč nechte vychladnut ve formě a pak ho vyjměte. Poprašte ho zbylou skořicí a moučkovým cukrem a podávejte vychlazený.

PRIMA TIP: Ve své americké domovině se dýňový páj často podává se zmrzlinou, především vanilkovou. Pyré se dá dobře uchovat zmrazené.

Dýňový páj  Foto: Dýňový páj; foto: Marek Kučera

Videa

reklama

reklama