Dýňový kotlík s fazolkami azuki

Doba přípravy:
Dýňový kotlík s fazolkami azuki Foto:
Dýňový kotlík s fazolkami azuki
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Tohle jídlo je moc dobré posypané opraženými dýňovými semínky nebo posypané ovčím sýrem. Můžete ho také pokapat konopným olejem a posypat loupanými konopnými semínky.

Suroviny
dýně Hokkaido 3/4 - 1 kg
uvařené fazolky azuki 200 g
cibule 3 ks
koření (rozmarýn, tymián, oregano)
loupaná rajčata 2 plechovky
sůl 2-3 lžičky
Postup
1

Na olivovém oleji smažte za občasného míchání cibuli nakrájenou na půlměsíce a česnek. Cca po 5–7 minutách přidejte kostky dýně a hrstičku rozmarýnu, tymiánu a oregana (máte-li jen sušené, tak dejte cca 1,5 lžičky od každého druhu), vše promíchejte s olejem, osolte a chvíli restujte.

2

Přidejte loupaná rajčata i se šťávou, promíchejte a duste pod pokličkou do změknutí dýně, tj. cca 30–40 minut podle velikosti kostek a druhu dýně. Během dušení přidejte uvařené azuki– jedno kdy, je dobré, aby se chvíli společně povařily a nasákly všechny chutě, takže nejlépe cca po 20 minutách vaření dýně.

3

Dýně by měla být měkká, někdy se úplně rozvaří a nedrží tvar kostek, což nevadí a získáte tak více omáčkovou konzistenci. Dochuťte dle potřeby česnekem, čerstvě mletým pepřem, sušeným oreganem a olivovým olejem.

4

Jezte jen tak nebo s chlebem, kus-kusem, polentou, jahelným knedlíkem nebo s těstovinami.

Dýňový kotlík s fazolkami azuki Foto:

Dýňový kotlík s fazolkami azuki                                               Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama