Dýňový koláč s pekany

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Dýňový koláč s pekany Foto:
Dýňový koláč s pekany
Foto: isifa.com

Dýně je fantastická surovina, kterou můžete připravovat naslano i nasladko. Koláč s dýňovou náplní vás příjemně překvapí, zvlášť ve spojení s opečenými pekany, které mají velmi aromatickou chuť.

Suroviny
křehké těsto 225 g
Na náplň:
dýně 450 g
světlý třtinový cukr 60 g
double cream nebo šlehačka 40% 125 ml
javorový sirup 2 lžíce
mletá skořice 1/2 lžičky
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
Na vrchní vrstvu:
solené půlky pekanových ořechů 75 g
práškový cukr 1 lžíce
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Na pečicí plech dejte rozpůlenou dýni bez semínek a pečte asi 40 minut, až bude dužina měkká.

2

Dortovou formu vyložte těstem. Nechte 15 minut vychladit a pak odřízněte přesahující okraje. Vyložte těsto pečicím papírem a vyplňte fazolemi. Pečte 15 minut, pak vyjměte papír a fazole a pečte dalších 5 minut, až bude těsto zlatavé.

3

Teplotu v troubě stáhněte na 160 °C, u plynové na stupeň 3.

4

Náplň: Dužinu dýní vyškrábněte do velké mísy a šťouchadlem na brambory vytvořte hladkou hmotu.

5

V misce vyšlehejte žloutky s cukrem do pěnové hmoty. Všlehejte double cream, javorový sirup, koření a vanilkový extrakt. Směs pak vmíchejte do dýňové hmoty.

6

Přendejte do předpečeného korpusu a pečte 1 hodinu, dokud nebude povrch pevný.

7

Vrchní vrstva: javorový sirup s pekanovými ořechy dejte do hrnce, vše prohřejte a potom ořechy naaranžujte na koláč a přelijte sirupem. Na 10 minut ještě vraťte do trouby.

8

Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Můžete posypat práškovým cukrem.

9

PRIMA TIP: Těsto si můžete připravit také sami: použijte 150 g mouky a 75 g tuku.

Dýňový koláč s pekany Foto:

Dýňový koláč s pekany                                                                                            Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama