Dýňovo-pomerančová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dýňovo-pomerančová polévka Foto:
Dýňovo-pomerančová polévka
Foto: isifa.com

Oblíbená zimní polévka z dýně a sladkých brambor získá nečekaný šmrnc díky svěží chuti pomeranče.

Suroviny
olivový olej 3 lžíce
cibule 1 ks
dýňová dužina 500 g
batáty 400 g
česnek 2 stroužky
jemně nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů
mletý koriandr 1 lžička
horký zeleninový vývar 900 ml
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Na dokončení:
dýňová semínka 60 g
mořská sůl
několik větviček čerstvého koriandru
Postup
1

Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte nakrájené sladké brambory a dýni, pomerančovou kůru a šťávu, česnek a koriandr. Potom přilijte vývar. Ochuťte solí a pepřem. Přiveďte do varu a přikryté vařte 25 minut, dokud dýně a brambory nebudou měkké.

2

Vypněte plotnu a tyčovým mixérem rozmixujte polévku úplně dohladka.

3

V pánvi rozehřejte olej. Přidejte dýňová semínka a restujte 2–3 minuty, dokud nezačnou praskat a nezhnědnou.

4

Polévku podávejte v předehřátých miskách posypanou dýňovými semínky a lístky koriandru.

5

PRIMA TIP: Nemáte-li sladké brambory, použijte běžné a asi 100 g nahraďte mrkví. Směs pak bude barvou i chutí batáty připomínat.

Dýňovo-pomerančová polévka Foto:

Dýňovo-pomerančová polévka, foto:isifa.com

Další skvělé recepty z dýně najdete v časopisu Prima FRESH:

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...
Videa

reklama

reklama