Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí Foto:
Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí
Foto: archiv

Tohle jídlo je koncentrovaný podzim na talíři ve své nejlepší podobě. Fantastická barva, hladivá konzistence a ta vůně…! Když vás podzimní vítr přes den trochu pocuchá, rizoto z dýně vám určitě zlepší náladu.

Dýně je momentálně velmi trendy surovina a není divu. Vynechte ty velké kulaté, které se skvěle hodí jako dekorace, ale chuť mají dost fádní. Na výběr k jídlu jsou mnohem vhodnější odrůdy, třeba muškátová, máslová a hlavně Hokaido. Ta chutná trochu jako jedlé kaštany a nemusí se loupat :) A pokud si vyberete nepoškozené plody se zaschlou neodlomenou stopkou, vydrží vám, třeba pod postelí, až do jara…

A teď už k rizotu… Základem je kvalitní kulatozrnná rýže na rizoto. Ideálně Arborio nebo Carnaroli. Nezaměnitelnou chuť dodá téhle dobrotě slanina. Snažte se koupit spíš sušší, dobře vyuzenou. Italové by použili pancettu, ale skvělá je i slovenská gazdovská slanina.

Suroviny
velká šalotka nebo cibule, najemno nakrájená 1 ks
česnek, najemno nasekaný 2 stroužky
slanina, nakrájená na malé kostičky 150 g
olivový olej 3 lžíce
suché bílé víno 1,5 dcl
rýže na rizoto (kulatozrnná arborio, carnaroli nebo vialone nano) 500 g
dýně hokaido, nakrájená na kostičky, zbavená semínek 0,5 ks
čerstvá šalvěj, najemno nasekaná 1 snítka
horký vývar (na celé množství stačí jedna kostka bio zeleninového bujonu) 1,5 l
sůl 1 špetka
čerstvě namletý bílý pepř 1 špetka
máslo 50 g
strouhaný parmezán 70 g
Postup
1

V kastrolu se širokým dnem rozehřejte olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu a nasekanou cibuli a česnek dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.

2

Do rýže vmíchejte nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 12 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 1520 minut. Během vaření dochuťte solí a pepřem.

3

Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmezán. Rizoto by mělo zůstat mírně tekuté.

Prima tip:

Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět svou krémovou konzistenci. Pokud vám ale zbyde, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji.

 

Videa

reklama

reklama