Dýňové řezy s mascarpone

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 řezů
Dýňové řezy Foto:
Dýňové řezy
Foto: Gurmet

Dýně je univerzální surovina, která se dá připravovat nasladko i naslano. Dnes můžete podle našeho receptu vyzkoušet lahodné dýňové řezy s mascarpone, medem a ořechy. Dotažená chuť vás zaručeně okouzlí.

Suroviny
Těsto:
mleté lískové oříšky 50 g
máslo 100 g
cukr 50 g
vanilkový cukr 1 sáček
Náplň a dokončení:
mléko 1 lžíce
med 4 lžíce
dužina muškátové dýně 300 g
olivový olej 1 lžíce
nahrubo nasekané vlašské ořechy na zdobení
Postup
1

Z uvedených surovin vypracujte vláčné těsto a zabalené ve fólii ho uložte alespoň na 30 minut do chladničky.

2

Mascarpone vyšlehejte s mlékem a 1 lžící medu do hladké pěny.

3

Připravte si glazovanou dýni: V pánvi rozehřejte olej, vložte do něj dýni nakrájenou na asi 1–2 mm tenké plátky a z každé strany je na mírnějším plameni půl minuty restujte. Pak je zalijte zbylým medem a pánev odstavte. Dýni s medem nechte zcela vychladnout.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyjměte z chladničky a nechte chvíli stát. Vyválejte ho do tvaru obdélníku a na plechu pokrytém pečicím papírem pečte přibližně 8 až 10 minut.

5

Nechte vychladnout, potřete ochuceným mascarpone, poklaďte plátky dýně, posypte nadrcenými ořechy a nakrájejte na řezy.

Gurmet - listopad 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách listopadového čísla vás čeká 57 receptů na skvělá jídla jak na všední den, tak na svátek.

Tentokrát můžete ochutnat speciality z oblasti Vysočiny. Naučíme vás také klasickou metodu přípravy masa – konfitování (tímto způsobem připravíme kachní stehýnka) – i jídla, která můžete uvařit pouze v jedné nádobě.

Nedělní oběd bude tentokrát obzvlášť slavnostní, svatomartinský. Pokud si budete dopřávat hojnost mladého vína, poradíme vám, jak přeměnit vinné zátky v praktickou podložku pod horké nádobí!

Tématem měsíce je také zvěřina, přinášíme tři krásné klasické recepty z masa zajíce, srnky či kance. Najdete tu také nevšední jídla z dýně, typické speciality ze švýcarského kantonu Graubünden a přehled nejzajímavějších olejů a jejich zdravotních benefitů.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama