Dýňové placičky s citronovým tvarohem

Doba přípravy:
Počet porcí: asi 10 ks
Dýňové placičky s citronovým tvarohem Foto:
Dýňové placičky s citronovým tvarohem
Foto: kuchařka Dokonalá dýně

Svěží, zdravá a nevšední kombinace. Tvarujte placičky větší a podávejte je jako hlavní chod à la bramboráky, nebo naopak menší jako kanapky na párty. Obložit je můžete třeba uzeným lososem, aromatickým sýrem nebo cizrnovým dipem s olivou navrch.

Článek

16 receptů na placky a placičky Foto:

16 receptů na placky a placičky

Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Suroviny
Těsto:
brambory 200 g
pevná dýně, např. obrovská nebo turecký turban 400 g
vejce 2 ks
strouhaný muškátový oříšek 1 špetka
hladkolistá petržel 2 snítky
čerstvá bazalka asi 8 lístků
sůl a čerstvě namletý černý pepř
olej na smažení
K podávání:
tvaroh 150 g
mléko 1–2 lžíce
nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dýni oloupejte, rozkrojte, odstraňte semena a dužinu nastrouhejte nahrubo. Promíchejte, osolte a nechte zhruba 15 minut odstát. Směs protlačte přes síto a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu.

2

Brambory a dýni promíchejte s vejci, muškátovým květem a pepřem. Petrželku a bazalku nasekejte nadrobno a vmíchejte do těsta.

3

V pánvi nebo rendlíku rozehřejte zhruba 5mm vrstvu oleje, vkládejte do ní zhruba 1 lžíci těsta, urovnejte obrácenou stranou lžíce a při střední teplotě smažte z obou stran dozlatova a dokřupava. Vyjměte a nechte osušit na papírové utěrce. Postupujte stejným způsobem, dokud nespotřebujete celé těsto.

4

Mezitím promíchejte tvaroh, mléko a citronovou kůru, dochuťte solí a pepřem. Placičky podávejte ideálně horké s ochuceným tvarohem.

Dokonalá dýně Foto:

Dokonalá dýně

Anna Walzová

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách, ale dýňová polévka nebo pečená dýně ve směsi zeleniny už začíná nudit. Naštěstí přichází Anna Walzová se svojí kuchařkou Dokonalá dýně, ve které představuje zajímavé recepty z této oranžové krásky na celý rok. Můžete z ní upéct chleba, nebo dezert, připravit mnohachodový oběd i si odpočinout při kávě. S dýní nuda rozhodně nehrozí.

Vydalo nakladatelství Esence.

Videa

reklama

reklama