Dýňové latte macchiato s kořením

Doba přípravy:
Počet porcí: 2-4
Dýňové latte macchiato s kořením Foto:
Dýňové latte macchiato s kořením
Foto: kuchařka Dokonalá dýně

Jakmile poprvé zavoní dýňová káva, je jasné, že přichází zima. Okořenit kávu už napadlo spoustu lidí, ale až v Americe ji doplnili dýňovým pyré, které ji navzdory prvnímu dojmu dává nádhernou plnou texturu a chuť a z obyčejné kávy dělá sváteční pití, které poslouží zároveň i jako malá svačinka.

Suroviny
dýňové pyré (viz recept níže) 80 g
med 2 lžíce
mletá skořice 1/2 lžičky
mletý sušený zázvor 1/2 lžičky
mletý kardamom 1 špetka
mléko 300 ml
espresso 4 ks
nebo 120 ml silné kávy
Postup
1

Dýňové pyré protlačte jemným sítem, aby později nebyly v kávě kousky dýně. Do medu zamíchejte koření. Obojí rovnoměrně rozdělte do sklenic.

2

V napěňovači mléka napěňte mléko, nebo ho zahřívejte v hrnci a přitom šlehejte metlou do pěny, ale pozor, ať se mléko nevaří. Napěněné mléko rozlijte na pyré.

3

Do každé sklenice vlijte opatrně espresso. Čím pomaleji ho nalijete, tím spíše zůstanou jednotlivé vrstvy neporušené.

Dýňové pyré

Základ většiny dýňových sladkostí i skvělý způsob zpracování přebytků. Pyré můžete skladovat pět dní v lednici nebo tři měsíce v mrazáku. A pokud ho zavaříte zhruba 20 minut při 80 °C, vydrží až do další sklizně.

NA 500 G / PŘÍPRAVA: 45–60 MINUT

Dýňové pyré Foto:

Potřebujete asi 1 kg dýně

1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Dýni omyjte, osušte a velkým ostrým nožem ji rozkrojte na dvě poloviny. Lžící odstraňte semena. Velké dýně rozkrájejte na menší dílky, menší nechte na poloviny nebo čtvrtiny a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem řeznou plochou dolů, aby se dužnina nespálila nebo příliš neztmavla.

2. Dýni pečte 35–55 minut dle velikosti doměkka, dužninu snadno vyjmete vidličkou. Nechte dýni zchladnout, pak dužninu vydlabejte lžící a rozmixujte tyčovým mixérem.

PRIMA TIP: Na pyré do moučníků či polévek se nejlépe hodí sladké druhy jako muškátová nebo máslová dýně. Kdo má rád výraznější chuť, zvolí hokkaido nebo turecký turban.

Dokonalá dýně Foto:

Dokonalá dýně

Anna Walzová

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách, ale dýňová polévka nebo pečená dýně ve směsi zeleniny už začíná nudit. Naštěstí přichází Anna Walzová se svojí kuchařkou Dokonalá dýně, ve které představuje zajímavé recepty z této oranžové krásky na celý rok. Můžete z ní upéct chleba, nebo dezert, připravit mnohachodový oběd i si odpočinout při kávě. S dýní nuda rozhodně nehrozí.

Vydalo nakladatelství Esence.

Videa

reklama

reklama