Dýňová polévka se slaninovými chipsy

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Dýňová polévka se slaninovými chipsy Foto:
Dýňová polévka se slaninovými chipsy
Foto: Darina Křivánková

Receptů na dýňovou polévku je spoustu a my pro vás máme jeden nový. Šťáva z citronu dodá polévce potřebný šmrnc, slaninové chipsy uzenou chuť a křupavost.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
dýně hokkaido 1 kg
mrkev 1-2 ks
brambora 1 ks
vývar 1,2 litru
mleté chilli
cibule 1 ks
máslo 1 lžíce
rostlinný olej 4 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
cukr 1 lžička
plátky kvalitní slaniny 200 g
dýňová semínka 1 hrst
čerstvá pažitka
šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání 5 lžic
Postup
1

Troubu rozehřejte na 200 °C. Dýni rozkrojte, vydlabejte, pokrájejte na větší kusy, mírně pocukrujte, osolte, opepřete a zakápněte dvěma lžícemi oleje. Vše dobře promíchejte, dejte na plech a pečte asi 40 minut.

2

V hrnci rozehřejte olej a máslo na střední teplotu, přihoďte na plátky nakrájenou mrkev a restujte zhruba 10 minut, přidejte nasekanou cibuli a restujte dorůžova. Přihoďte oloupanou nakrájenou bramboru, přisypte chilli podle chuti a zalijte vývarem. Polévku vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte upečenou dýní a pokračujte ještě 5 minut. Přilijte smetanu a polévku rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem a jen krátce prohřejte.

3

Slaninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, druhým archem pečicího papíru ji zakryjte a zatěžkejte dalším plechem, ať se drží hezky v rovině. Chipsy pečte asi 10 minut na 200 °C nebo dokřupava.

4

Dýňová semínka opražte na suché pánvi. Polévku rozdělte do talířů, přidejte smetanu, semínka, slaninové chipsy a jemně nasekanou pažitku. Podávejte s kouskem tmavého chleba.

Článek

Nejlepší recepty na dýňovou polévku Foto:

9 receptů na oblíbenou dýňovou polévku

Dýně už v našich kuchyních zdomácněly – a nepochybně je nejoblíbenějším receptem z nich právě úžasná krémová polévka. Je to přímo ztělesněný podzim na talíři: sytá...
Videa

reklama

reklama