Dýňová polévka se salsicciou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Dýňová polévka se salsiccií Foto:
Dýňová polévka se salsiccií
Foto: kuchařka Dokonalá dýně

Variací na dýňovou polévku objevíte nespočet, ale zpravidla se zamlouvají především vegetariánům. Přitom dýně si s masem náramně rozumějí a byla by škoda nedoprovodit je bylinkami a smetanou jako v téhle rychlé polévce, která na talíři září jako slunce.

Článek

Nejlepší recepty na dýňovou polévku Foto:

9 receptů na oblíbenou dýňovou polévku

Dýně už v našich kuchyních zdomácněly – a nepochybně je nejoblíbenějším receptem z nich právě úžasná krémová polévka. Je to přímo ztělesněný podzim na talíři: sytá...
Suroviny
čerstvá klobása salsiccia 600 g
cibule 3 ks
pevná dýně, např. obrovská nebo hokkaido 1,5 kg
menší pevné hrušky 3 ks
olivový olej 2–3 lžíce
bílé víno 50 ml
zeleninový vývar 1,2 litru
máslo 30 g
nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Klobásu lehce nařízněte a stáhněte střívko. Z masové náplně vytvarujte kuličky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Z dýně odstraňte semena, oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kostky velikosti sousta.

2

Kuličky masa opečte ze všech stran na olivovém oleji dozlatova a vyjměte z hrnce. Vsypte do něj cibuli, opékejte a až zesklovatí, podlijte ji vínem. Nechte vypařit alkohol, přilijte vývar, vložte dýni a povařte zhruba 10 minut do poloměkka.

3

Lístky tymiánu otrhejte a vsypte k dýni. Polévku dochuťte solí a pepřem, povařte do změknutí dýně a vložte do polévky kuličky masa. Zakryjte pokličkou a nechte 5–8 minut odpočinout. Hrušky opláchněte horkou vodou nebo oloupejte, vykrojte jádřinec a dužinu nakrájejte na kousky.

4

V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm kostičky hrušek. Crème fraîche smíchejte s citronovou kůrou a dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenou hruškou a ochuceným crème fraîche.

Dokonalá dýně Foto:

Dokonalá dýně

Anna Walzová

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách, ale dýňová polévka nebo pečená dýně ve směsi zeleniny už začíná nudit. Naštěstí přichází Anna Walzová se svojí kuchařkou Dokonalá dýně, ve které představuje zajímavé recepty z této oranžové krásky na celý rok. Můžete z ní upéct chleba nebo dezert, připravit mnohachodový oběd i si odpočinout při kávě. S dýní nuda rozhodně nehrozí.

Vydalo nakladatelství Esence.

Videa

reklama

reklama