Dýňová polévka s pomerančovou šťávou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2-4
Dýňová polévka s pomerančovou šťávou Foto:
Dýňová polévka s pomerančovou šťávou
Foto: Michal Šajmir

Dýňová polévka je přímo synonymem podzimu. Zvlášť pokud její chuť podpoříte pomerančem a hřejivým zázvorem. Jednoduché a výtečné jídlo, které vám spraví náladu, když je venku pošmourno.

Suroviny
dýně hokaido, pokrájená na malé kousky 1 kg
větší mrkev, očištěná a pokrájená na kostičky 1 ks
cibule 1 ks
zázvor 30 g
bílé víno 1,5 dcl
smetana 2 dcl
zeleninový vývar 3 dcl
šťáva z 2 pomerančů
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
dýňový olej
dýňová semínka na ozdobu
Postup
1

Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte na něj na kostičky nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Poté přidejte na tenké plátky nakrájený zázvor, zlehka orestujte a přidejte na malé kousky nakrájenou dýni a mrkev. Znovu orestujte a poté zalijte vývarem.

2

Když je dýně uvařená doměkka, rozmixujte polévku tyčovým mixérem dohladka, přidejte víno a pomerančovou šťávu. Nechte společně krátce provařit a zjemněte smetanou.

3

Na závěr dochuťte solí a pepřem.

4

Polévku na talíří zakápněte dýňovým olejem a přidejte pár nasucho opražených dýňových semínek.

Prima tip: Dýně Hokaido je jediná, kterou před přípravou nemusíte loupat. Její slupka vařením dokonale změkne.

Dýňová polévka s pomerančovou šťávou Foto: Michal Šajmir

Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

Videa

reklama

reklama