Dýňová polévka s pomerančem z Babiččiny zahrady

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Dýňová polévka s pomerančem z Babiččiny zahrady  Foto:
Dýňová polévka s pomerančem z Babiččiny zahrady
Foto: Klára Michalová

Dýně je typická podzimní surovina, která má ale velkou výhodu – na suchém místě ji lze skladovat klidně až do jara. Na návštěvě u šéfkuchaře Radka Davida jsme se naučili recept na fantastickou krémovou polévku, kterou doporučujeme vyzkoušet :)

Suroviny
máslo 3 lžíce
čerstvý zázvor 2cm kousek
cukr krupice 2 lžíce
máslová dýně, oloupaná a nakrájená na kostky 1 kg
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
šťáva ze 3 pomerančů
zeleninový nebo kuřecí vývar 1 litr
sůl
Postup
1

Na másle orestujte nakrájenou cibuli a najemno nasekaný oloupaný zázvor. Když cibule zesklovatí, zasypte ji cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Poté přihoďte nakrájenou dýni a restujte, až se rozvoní. Vsypte pomerančovou kůru a přilijte šťávu z pomeranče. Nechte lehce vyvařit a poté zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut, až bude dýně měkká.

2

Polévku rozmixujte dohladka, přilijte smetanu a dochuťte solí.

3

Servírujte s opečenými krutony z celozrnného chleba a zakápněte dýňovým olejem. Případně můžete místo krutonů použít nasucho opražená dýňová semínka.

Dýňová polévka s pomerančem z Babiččiny zahrady  Foto: Dýňová polévka s pomerančem z Babiččiny zahrady, foto: Klára Michalová

BABIČČINA ZAHRADA

Tovární 536, Průhonice, www.babiccinazahrada.cz

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida 3 Foto:

Prvorepubliková babiččina česká kuchyně v moderním pojetí, odlehčené verzi a zdravějším provedení. Vaše návštěva začíná domácím pečeným chlebem s kvasem, který se podává se škvarkovou pomazánkou, máslem a ochuceným tvarohem, a končí domácími plněnými buchtami a bábovkou.

V restauraci se jídla připravují z potravin od drobných pěstitelů, farmářů ale i dodavatelů, kteří zaručují požadovanou kvalitu. Používají se pouze potraviny, které geograficky patří do Čech, rostou tu nebo rostly.

Vše se připravuje ve dvou otevřených kuchyních, vybavených moderní technologií. Skrz okno nebo výdej můžete sledovat práci kuchařů, jak vše připravují. Když budou mít čas, rádi poradí, jak doma připravit jídlo, na kterém jste si pochutnali.

Radek David, Executive Chef pro restaurace La Veranda v Praze, Babiččina zahrada v Průhonicích a síť pěti restaurací Oliva a restaurace La Veranda v Kyjevě.

Při přípravě jídel Radka vždy inspiruje sezonnost a suroviny v té nejlepší kvalitě, které pak pomocí techniky a poctivé kuchařské práce přetaví v jídlo ve vlastním moderním provedení a v originálním stylu podávání.

Videa

reklama

reklama