Dýňová polévka s pečenými hrozny

Doba přípravy:
Dýňová polévka s pečenými hrozny Foto:
Dýňová polévka s pečenými hrozny
Foto: Výpečky.com

Netradiční dýňová polévka, kterou letos musíte vyzkoušet. Pečené bobule vína a křupavé ořechy – to je fantastická kombinace.

Suroviny
malá dýně Hokkaido 1 ks
kořenová petržel 1 ks
malá cibulka/šalotka 3 ks
máslo 1 lžíce
ořechový olej 1 lžíce
třtinový cukr 1 lžička
špetka muškátového květu
vývar či voda
čerstvá smetana 3 lžíce
sůl na dochucení
Dozdobení:
malé bobule červeného vína
hrst vlašských ořechů
třtinový cukr 1 lžička
Postup
1

Dýni nakrájejte na menší kousky společně s očištěnou petrželí.

2

Nakrájenou šalotku orestujte na másle společně s ořechovým olejem. K cibulce přidejte lžičku cukru. Společně s dýní a petrželí nechte vše trochu orestovat a zkaramelizovat.

3

Po chvilce směs zalijte vývarem, přidejte sůl, muškátový květ a vařte asi 15 minut.

4

Po změknutí zeleniny polévku rozmixujte a dolijte vývar dle potřebné konzistence. Jakmile bude polévka tak akorát hustá, zjemněte ji smetanou.

5

Troubu si rozehřejte na 160 °C a dejte pod gril péct hroznové víno. Pečte na pečicím papíře asi 10 minut.

6

Mezitím do pánve nasypejte cukr, nechte ho zkaramelizovat, po chvilce přidejte vlašské ořechy a vše promíchejte. Vystydlé ořechy nasekejte a posypejte jimi hotovou polévku. Na závěr porce dozdobte upečeným hroznovým vínem.

Dýňová polévka s pečenými hrozny 2 Foto: Dýňová polévka s pečenými hrozny; foto: Výpečky.com

Milujeme Výpečky!

Výpečky.comVýpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace.

Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.

Videa

reklama

reklama