Dýňová kari polévka s šitake houbami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dýňová kari polévka s šitake houbami Foto:
Dýňová kari polévka s šitake houbami
Foto: isifa.com

Užijte si dýňovou sezonu naplno. V tomto receptu se snoubí nasládlá chuť dýně s ostrým kari kořením a sofistikovanou chutí hub shitake. Lahodná kombinace, která zahřeje na těle i na duši.

Suroviny
oranžová dýně (např. muškátová) 600 g
mrkev 1 ks
cibule 1 ks
kousek zázvoru o velikosti vlašského ořechu
olej 2 lžíce
ostré kari koření 1 lžíce
zeleninový vývar 400 ml
neslazené kokosové mléko 200 g
houby šitake 150 g
sůl 1 špetka
černý pepř 1 špetka
citronová šťáva 2 lžíce
pažitka 1/2 svazku
Postup
1

Dýni oloupejte, vydlabejte jadérka a dužinu nakrájejte na kostky. 3 lžíce kostiček si dejte stranou. Mrkev oškrábejte a také nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Stejně tak zázvor.

2

V hrnci rozpalte olej, vložte do něj dýňové kostky, mrkev, cibuli a zázvor a vše asi 3 minuty duste, potom posypte kari kořením a nechte krátce vzpěnit. Přidejte zeleninový vývar a kokosové mléko, přiveďte do varu, potom hrnec přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte 20 minut.

3

Šitake houby očistěte, vyřízněte nožičky. Klobouky nakrájejte na tenké plátky a na horké pánvi bez tuku je asi 3–4 minuty za stálého míchání opékejte. Potom je vyndejte a nechte vystydnout.

4

Zeleninu s vývarem a kokosovým mlékem rozmixujte ponorným mixérem, vložte zbývající kostky dýně a vše nechte na mírném ohni ještě 10 minut povařit. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

5

Pažitku očistěte, dobře vysušte a nařežte na malé kousky. Polévku servírujte do hlubokých talířů, ve kterých ji ozdobte houbami a posypte pažitkou.

Dýňová kari polévka s šitake houbami Foto: isifa.com

Dýňová kari polévka s šitake houbami. Foto: isifa.com

 

 

Videa

reklama

reklama