Dvoubarevný střapatý koláč

Doba přípravy:
Dvoubarevný střapatý koláč Foto:
Dvoubarevný střapatý koláč
Foto: All

Jak sám název napovídá, tento koláč není žádný uhlazený dezert. Nejen, že se v něm kombinuje kakao a tvaroh, které spolu krásně kontrastují, ale ještě si při jeho přípravě zašpiníte struhadlo.

Suroviny
na těsto: polohrubá mouka 40 dkg
na těsto: hera 1 kus
na těsto: vanilkový cukr 1 balení
na těsto: kakao 3 dkg
na těsto: mléko 6 lžic
na náplň: tvaroh 4 balení
na náplň: cukr 30 dkg
na náplň: žloutky 4 kusy
na náplň: sníh 1 dávka
na náplň: rozinky 1 dávka

Na vál si dejte polohrubou mouku, v níž si udělejte důlek. Do něj si dejte tuk na pečení, který si předem trochu pokrájejte, tři lžíce kakaa a vanilkový cukr. Směs zpracujte - snažte se pracovat od kraje do středu, abyste mouku smíchali s tukem. Ve směsi si udělejte důlek a do něho nalijte mléko. Pomocí nože od kraje ke středu mléko zapracujte do těsta. Těsto je hotové, konzistence by měla být pevná a suchá.

Těsto si rozdělte na dva díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte obě těsta zmrznout v mrazáku. Budete je totiž strouhat, a proto je třeba, aby pořádně promrzla.

Zmrzlou první polovinu těsta nastrouhejte na dno formy a opatrně jej rozprostřete po celé ploše formy. Nyní si připravte náplň. Rozklepněte si vajíčka, žloutky přidejte do tvarohu a bílky vyšlehejte. Tvaroh se žloutkem smíchejte s cukrem a rozinkami. Do směsi poté vmíchejte i sníh. Pokud máte rádi, rozinky můžete přes noc nechat namočené v rumu. Rozprostřete náplň opatrně, aby vám nespadl sníh, po formě. Do formy nastrouhejte druhou část těsta jako vrchní část. Těsto si nakonec rozprostřete do krajů.

Koláč dejte péct zhruba na 45 minut při 170 stupních.

 

Další novinky a zajímavé tipy najdete na facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.

Videa

reklama

reklama