Dvoubarevná panna cotta

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Dvoubarevná panna cotta Foto:
Dvoubarevná panna cotta
Foto: Michal Šajmir

Efektní dezert, ve kterém se snoubí plná chuť šlehačky a dobré čokolády, určitě mile překvapí vaše hosty. Pro vizuální i chuťový efekt dozdobte čerstvými jahodami.

Suroviny
prášková želatina 2 lžičky
smetana ke šlehání 500 ml
vanilkový cukr 1 sáček
rostlinný olej na vymazání formiček
hořká čokoláda 50 g
jahody 100 g
Postup
1

Do kastrůlku dejte 2–3 lžíce vody, vsypte do ní želatinu, promíchejte a nechte nabobtnat asi 5 minut. 6 formiček nebo šálků o objemu asi 125 ml vytřete olejem.

2

Do jiného kastrůlku vlijte smetanu, přidejte moučkový a vanilkový cukr a pomalu přiveďte k varu. Poté odeberte půlku směsi a přelijte ji do jiného kastrůlku. Do jedné části rozlámejte hořkou čokoládu, do druhé bílou a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

3

Do obou kastrůlků rozdělte napůl nabobtnalou želatinu a za stálého míchání vařte 1–2 minuty, aby se želatina rozpustila.

4

Část bílé směsi (nebo celou) nalijte do formiček a dejte na 20 minut do mrazáku. Přes ni poté nalijte opět část nebo celou tmavou směs. Pokud budete tvořit pruhovanou panna cottu, vždy po dolití další části dejte formičky zamrazit. Až budete mít dezerty hotové, dejte je na 5 hodin do lednice vychladit a ztuhnout.

5

Deset minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte z formiček. Ozdobte čerstvými jahodami, případně omáčkou ze svařených jahod a cukru.

Dvoubarevná panna cotta, Foto: Michal Šajmir

Foto: Michal Šajmir; www.michalsajmir.com

 

Videa

reklama

reklama