Dušené kuře ve vývaru s orzo těstovinami

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Dušené kuře ve vývaru s orzo těstovinami Foto:
Dušené kuře ve vývaru s orzo těstovinami
Foto: All

Tento pokrm sice vypadá trochu jako polévka, ale rozhodně je důstojným a především sytým hlavním chodem. Díky orzo těstovinám si dostatečně zaplníte žaludek a vývar vás v těchto mrazivých dnech výborně zahřeje!

Suroviny
hladká mouka 1/2 hrnku
sůl a čerstvě namletý pepř
kuřecí stehna, vykostěná a bez kůže 450 g
mrkev nakrájená na kolečka 4 ks
řapíkatý celer, nakrájený 2 ks
cibule nakrájená na kostičky 1 ks
pórek, tence nakrájený 1 ks
česnek, prolisovaný 2 stroužky
kuřecí vývar 5 hrnků
voda 1 hrnek
citronová šťáva 3 lžíce
orzo: těstovinová rýže 1 hrnek
čerstvý estragon, pokrájený 2 lžíce
Postup
1

V opravdu velkém hrnci zahřejte 2 lžíce oleje na středně vysokém plameni. Mouku nasypejte do mělké misky a smíchejte s 1 čajovou lžičkou soli i pepře.

2

Kuřecí stehna nakrájejte na cca 2,5cm kousky, obalte v připravené mouce, oklepejte, a asi polovinu vložte do hrnce (nesmí být přeplněný). Restujte dozlatova, asi 2 minuty z každé strany. Hotové kousky přendejte do misky a zbývající orestujte v dalších 2 lžících oleje.

3

I druhou várku kuřete přendejte do misky. Zbývající lžíci oleje nalijte do stejného hrnce, přidejte mrkev, celer, cibuli a vařte na mírném plamenu po dobu 3 minut.

4

Následně přidejte nakrájený pórek, česnek a vařte asi 2 minuty (dochuťte solí a pepřem). Přilijte kuřecí vývar, vodu a přiveďte k varu. Přikryjte a duste na mírném plameni za občasného míchání asi 20 minut.

5

Nakonec přidejte orzo, kuřecí kousky, opět přikryjte a vše krátce poduste: cca 10 minut nebo dokud orzo nezměkne.

6

Vmíchejte citronovou šťávu, dochuťte a posypejte estragonem.

Dušené kuře ve vývaru s orzo těstovinami 2 Foto:

Dušené kuře ve vývaru s orzo těstovinami, foto: foodiecrush.com

Videa

reklama

reklama