Dušené hovězí s hráškem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dušené hovězí s hráškem  Foto:
Dušené hovězí s hráškem
Foto: Pradobroty.cz

Dušené hovězí maso je velmi jednoduché a velmi chutné. Masu stačí opravdu maličko koření a vykouzlíte silnou a výbornou šťávu – jen je potřeba maso dlouho dusit nebo použít tlakový hrnec.

Zelený hrášek se přidává až nakonec a vytvoří v chuti příjemnou tečku. Dá se ale vynechat nebo lze použít i další zeleninu, kterou máte rádi – kukuřici, fazolové lusky, papriku a další. Jen ji v omáčce dostatečně povařte, aby byla měkká.

Suroviny
libové hovězí maso (plec, kýta) 1 kg
sádlo 50 g
cibule 2 ks
hladká mouka nebo hraška 30 g
sladká paprika 2 lžičky
hovězí vývar 1 l
zelený hrášek 100 g
sůl
Postup
1

Maso omyjte, okrájejte a nakrájejte na dvoucentimetrové kostky. Vydatně osolte a opepřete.

2

Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte.

3

Sádlo vložte do hrnce a rozpalte. Vsypejte cibuli, stáhněte oheň na polovinu a asi 10 minut restujte do zlatohněda. Zvyšte plamen a přisypejte všechno maso, které zprudka ze všech stran osmahněte. Maso pustí šťávu a tu nechte zcela vyvařit.

4

Základ posypejte moukou (hraškou) minutu míchejte, přidejte sladkou papriku a opět minutu míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a pak pod poklicí na mírném plameni duste asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pokud použijete tlakový hrnec, stačí dusit pod tlakem asi 50 minut.

5

Když je maso měkké, přisypejte hrášek (může být mražený, čerstvý nebo nakládaný -– ten zceďte a propláchněte) a nechte ještě pět minut dusit.

6

Podávejte s rýží, knedlíkem nebo pečivem.

Dušené hovězí s hráškem  Foto: Dušené hovězí s hráškem, foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama