Dušené batáty s cizrnou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dušené batáty s cizrnou Foto:
Dušené batáty s cizrnou
Foto: Opravdu zdravě

Tohle jídlo je výborný hřejivý oběd nebo večeře pro chladnější dny. Pokud chcete, nechte na batátu slupku, která obsahuje mnoho živin. Stačí sladkou bramboru důkladně vydrbat :)

Suroviny
olivový olej 2 lžíce
červená cibule, nakrájená na tenká kolečka 1 ks
česnek, nakrájený na tenké plátky 2 stroužky
voda 600 ml
batát, nakrájený na 2cm kostičky 1 ks
velká rajčata na větvičce, nakrájená na čtvrtky 5 ks
červená chilli paprička, nakrájená nadrobno 1/2 ks
mletý římský kmín 1 lžička
špetka kajenského pepře
malý lilek, podélně rozčtvrcený a nakrájený na 1 cm silné plátky 1 ks
konzervovaná cizrna, propláchnutá a zcezená 2 plechovky (800 g)
čerstvý koriandr k podávání
vařená rýže k podávání (nemusí být)
Postup
1

Ve velkém kastrolu na středním ohni rozehřejte olivový olej. Vmíchejte cibuli a česnek a opékejte 3–4 minuty doměkka. Přilijte 50 ml vody a vmíchejte batát. Potom vsypte rajčata a podrťte je vařečkou, vložte bobkové listy. Duste 5 minut.

2

Přidejte chilli papričku, římský kmín, kajenský pepř a 300 ml vody. Čtvrt hodiny zvolna vařte, aby se tekutina odpařila na hustou omáčku. Vsypte lilek, cizrnu a zbývající vodu a za častého míchání duste 10 minut, aby lilek změkl a omáčka se svařila.

3

Podávejte posypané nakrájeným čerstvým koriandrem, samotné nebo s hnědou rýží.

4

Prima tip: Věděli jste, že kajenský pepř pomáhá při hubnutí? Podněcuje v těle tvorbu tepla, což zrychluje metabolismus.

Opravdu zdravě

Opravdu zdravěJezte s ohledem na své tělo – zásaditě

Naučte se s touto osvěžující lifestylovou kuchařkou jíst zásaditým způsobem. Nabízí vám recepty, nad nimiž se sbíhají sliny, spolu s celostním přístupem ke zdraví. V tomto souboru více než 100 receptů se projevuje tvůrčí nadání gurmetské vegetariánské šéfkuchařky Natashy Corrett, plně podporované zkušeností přední odbornice na výživu Vicki Edgson. Recepty jsou snadné a jídla uvařená podle nich vás osvěží po celý den – od snídaně až po večerní ulehnutí do postele. Vyzkoušejte dokonalý ranní životabudič, lilkové závitky s pestem, zeleninovou polévku s quinoou, salát z karamelizovaných hrušek a čočky, karí z fazolek mungo, kořeněné fazolové karbanátky, kokosový chlebíček, hummus ze špenátu a cizrny, mandlovou buchtu s citronem a mákem nebo banánovou zmrzlinu s křupavým tofé. Lehce se přesvědčíte, jak snadné je využívat sílu alkalizujících potravin a současně jíst chutně a dobře.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

Vyzkoušejte další recepty s cizrnou:

Recept

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou  Foto: Biokuchařka Hanky Zemanové

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Patří mezi vaše oblíbená jídla slepice na paprice, ale rádi byste jedli zdravější a lehčí jídla? Vyzkoušejte bezmasou cizrnovou verzi v bio kvalitě podle Hanky Zemanové.

Recept

Pečené kuře s rajčaty a cizrnou Foto: isifa.com

Pečené kuře s rajčaty a cizrnou

Výborné jídlo z pár surovin vás potěší snadnou přípravou a výraznou chutí. Ideální pro chvíle, kdy čekáte větší společnost.

Recept

Šťouchaná cizrna s topinkami Foto: Good Mood Spoon

Šťouchaná cizrna s topinkami

Pokud se vám už přejedl hummus nebo prostě jen chcete vyzkoušet něco trochu jiného, máme pro vás tip na snadný, ovšem velmi chutný recept. Skvělý je i sólo se zeleninou ...

Videa

reklama

reklama