Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citronovou trávou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citronovou trávou Foto:
Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citronovou trávou
Foto: Kitchenette.cz

Asií inspirovaný recept na dušené kuřecí maso. Postup je vlastně podobný jako kuře na paprice a i podle toho můžete vybírat nebo nakládat s masem. Můžete použít celé kuře, které rozdělíte na 8 dílů nebo jen kuřecí paličky.

Použila jsem v receptu mangold křížený se špenátem, který jsem koupila na farmářských trzích, ale můžete použít třeba jen špenát či mangold. Jen špenátu bude stačit minutka tepelné úpravy, zatímco mangold bude potřebovat o něco déle.

Bambus je volitelná ingredience, takže pokud ho zrovna nemáte doma, klidně ho můžete vypustit.

Suroviny
farmářská kuřecí stehna (nebo celé kuře) 4 ks
šalotka, nakrájená na kostičky 1 ks
citronová tráva, krájená na jemná kolečka 1–2 ks
čerstvý zázvor 2 plátky
kokosové mléko 400 ml
špenát nebo mangold 400 g
bambusové plátky 100 g
olivový olej 2 lžíce
mořská sůl
čerstvý koriandr
Postup
1

Ve větším hrnci na olivovém oleji orestujeme šalotku doměkka. Přidáme lehce osolené kuřecí maso spolu s citronovou trávou, plátky zázvoru a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a uchovalo si maximum šťavnatosti. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte na plátky pokrájenou chilli papričku i se semínky nebo bez, podle stupně pálivosti, kterého chcete dosáhnout.

2

Pokud je maso ze všech stran lehce nazlátlé, zalijeme vše kokosovým mlékem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Takto duste, dokud maso nebude téměř odpadat od kosti, tedy bude hotové. Záleží jak velké segmenty použijete. Přibližně 1520 minut pro větší kousky.

3

Mezitím si omyjte špenát nebo mangold, nechte okapat a pokrájejte na širší proužky. V momentě, kdy je kuřecí maso téměř hotové, přidejte špenát, bambusové plátky a dobře promíchejte.

4

Pokud by vám v hotovém jídle vadila citronová tráva a zázvor, můžete před přidáním špenátu stehna vyjmout a omáčku přecedit a maso spolu s omáčkou opět vrátit do hrnce a přidat špenát s bambusem.

5

Krátce prohřejte, dosolte podle chuti a můžete podávat ideálně s rýží nebo nudlemi ozdobené čerstvým koriandrem. Já jsem použila červenou celozrnnou basmati.

Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citronovou trávou Foto: Kitchenette.cz

Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citronovou trávou. Foto: Kitchenette.cz

 

Objevte nový food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama