Dušená králičí stehna s rajčaty, lilkem a pečeným bramborem

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Dušená králičí stehna s rajčaty, lilkem a pečeným bramborem Foto:
Dušená králičí stehna s rajčaty, lilkem a pečeným bramborem
Foto: Darina Křivánková

V našich končinách králíka obvykle připravujeme na smetaně nebo pečeného na česneku s knedlíkem a špenátem. Zkuste to tentokrát ve stylu středomořské kuchyně, s lilkem, rajčaty a voňavými bylinkami.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
králičí stehna 5 ks
šalotky 10 ks
česnek 4 stroužky
čerstvý rozmarýn 1 snítka
konzervovaná loupaná rajčata 800 g (2 plechovky)
větší lilek 1 ks
hladkolistá petržel 1 velká hrst + na ozdobu
rostlinný olej 4 lžíce
máslo 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý bílý pepř
cukr 1 lžička
brambory 800 g
máslo 1 lžíce
Postup
1

Stehna osolte, opepřete, mírně pocukrujte, posypte bylinkami a nechte marinovat přes noc. Pokud nemáte čas, rovnou vyhřejte troubu na 180 °C a na vařiči v litinovém hrnci rozpalte 3 lžíce oleje. Přidejte okořeněné maso (jen čerstvé bylinky přihoďte až později, ať se nespálí) a rychle ho osmahněte ze všech stran. Poté maso dejte stranou, teplotu snižte a přihoďte na kolečka nakrájenou šalotku. Restujte, dokud šalotka nebude růžová, po 5 minutách přidejte na plátky pokrájený česnek a pokračujte v restování ještě 3 minuty.

2

Přidejte loupaná rajčata a bylinky, zpátky dejte také králíka, hrnec zaklopte a dejte do trouby.

3

Králíka duste, dokud nebude maso odpadat od kosti. Zabere to asi 2 hodiny. Těsně před koncem dušení nakrájejte lilek na větší kousky a opečte ho v pánvi s trochou oleje do zlatavé barvy. Jakmile bude zbarvený, mírně ho osolte a přidejte do hrnce (část můžete nechat stranou na dozdobení jídla). Jakmile je králík dodělaný, přilijte smetanu a přisypte nakrájenou listovou petržel. Omáčku jen krátce povařte a podle potřeby dochuťte.

4

Brambory omyjte a vařte ve slupce. Nedovařte je ale zcela doměkka. Sceďte je, naskládejte na plech, každou dlaní lehce rozmáčkněte a v rozpálené troubě dopečte dokřupava. Cherry rajčata orestujte na lžíci másla, aby chytla barvu, osolte a opepřete. Omáčku a králíka rozdělte do talířů, přidejte brambory, opečená cherry rajčata a nasekanou listovou petržel.

Článek

Pečený králík na česneku Foto:

16 výtečných receptů z králičího masa

Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...
Videa

reklama

reklama