Dušená hovězí oháňka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dušená hovězí oháňka Foto:
Dušená hovězí oháňka
Foto: Gurmet

Dušené maso „po španělsku“ se od českého guláše liší hlavně kořením. Velkou roli v něm hraje šafrán a také maso. Původně se totiž používala oháňka býků, padlých při koridě...

Suroviny
hovězí oháňka nebo kližka 1,5 kg
na marinádu:
šafrán 1 špetka
nakrájená mrkev 3 ks
nakrájená cibule 1 ks
malý nakrájený pórek 2 ks
malá červená paprika nakrájená na plátky 1 ks
česnek 4–5 stroužky
červené víno 1–2 l
na dokončení:
kousek tučné španělské sušené šunky serrano, nakrájené na malé kousky
červená paprika nakrájená na plátky 1 ks
rajčatové pyré 2 lžíce
kvalitní hovězí vývar 120 ml
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
petrželka na dochucení
Postup
1

Nejprve si připravte marinádu. Kousky masa rozložte do hluboké misky. Posypte je šafránem, zeleninou a zalijte vínem. Přikryjte a nechte asi 24 hodin marinovat.

2

Maso vyjměte a marinádu přeceďte. Nálev i zeleninu ale uchovejte.

3

V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a vyškvařte na něm tučné od šunky. Přidejte zeleninu scezenou z marinády. Osmažte, až zelenina trochu zkaramelizuje. Vsypte papriku a také ji nechte ještě asi 15 minut opéct. Vložte kousky masa a ze všech stran je opečte, zeleninu př itom odsuňte stranou.

4

Zalijte vínem, aby jím bylo maso pokryté, přidejte rajčatové pyré a vývar. Duste na mírném plameni nebo v troubě asi 4 hodiny, až bude maso měkké. Osolte a opepřete podle chuti a ihned podávejte ozdobené petrželkou. Servírujte s křupavým pečivem.

Prima tip: Maso má velmi zajímavou chuť právě díky šafránu, který je ve Španělsku domovem. Toto vzácné koření (jde o sušené blizny krokusu setého) s vůní pampeliškového pylu se sklízí ručně, proto je tak drahé. Ve španělské kuchyni je šafrán ovšem nezbytný.

Gurmet - letní dvojčíslo

Časopis Gurmet – nejlepší škola vaření!

V letním dvojčísle Gurmetu najdete na téměř 150 stranách lehká letní jídla na každý den v týdnu, tradiční předpisy z krásných Orlických hor či nejlepší ovocné knedlíky včetně postupu krok za krokem.

S dětmi si připravíte osvěžující nanuky, můžete si zavařit letní úrodu nebo strávit příjemné chvíle u grilu s nevšedními recepty. Najdete tu jednoduché vaření na chatě a krásné recepty na využití lesních plodů či nových brambor. Na dovolenou zvou španělské speciality nebo saláty zvučných jmen, zatímco zdravá jídla z různých druhů mouky a takzvaných superpotravin vás okouzlí i svou chutí.

Videa

reklama

reklama