Suroviny
- hovězí maso (oháňka nebo kližka) 1,5 kg
Na marinádu
- šafrán 1 špetka
- mrkev 3 ks
- cibule 1 ks
- pórek 2 ks
- červená paprika (nakrájená na plátky) 1 ks
- česnek 4–5 stroužky
- červené víno 1–2 l
Na dokončení
- olivový olej 120 ml
- jamón serrano (kousek, nakrájený na malé kousky)
- červená paprika (nakrájená na plátky) 1 ks
- rajčatové pyré 2 lžíce
- hovězí vývar 120 ml
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- petrželka (na dochucení)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte marinádu. Kousky masa rozložte do hluboké misky. Posypte je šafránem, zeleninou a zalijte vínem. Přikryjte a nechte asi 24 hodin marinovat.
- Maso vyjměte a marinádu přeceďte. Nálev i zeleninu ale uchovejte.
- V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a vyškvařte na něm tučné od šunky. Přidejte zeleninu scezenou z marinády. Osmažte, až zelenina trochu zkaramelizuje. Vsypte papriku a také ji nechte ještě asi 15 minut opéct. Vložte kousky masa a ze všech stran je opečte, zeleninu př itom odsuňte stranou.
- Zalijte vínem, aby jím bylo maso pokryté, přidejte rajčatové pyré a vývar. Duste na mírném plameni nebo v troubě asi 4 hodiny, až bude maso měkké. Osolte a opepřete podle chuti a ihned podávejte ozdobené petrželkou. Servírujte s křupavým pečivem.