Dušená hovězí líčka s paprikou a rýží

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dušená hovězí líčka s paprikou a rýží Foto:
Dušená hovězí líčka s paprikou a rýží
Foto: Škoda nevařit

Když se necítíme dobře, je víc variant, jak se z toho dostat. Jednou z nich je dobré jídlo. Nejlepší je udělat si nějaké dušené maso se stravitelnou přílohou, na kterém si jednak skvěle pochutnáme, a třeba nám pomůže i zlepšit náladu.

Suroviny
Na maso:
hovězí líčka 1 kg
mořská sůl
čerstvě umletý pepř
cibule 5 ks
velká paprika 4 ks
sušená uzená sladká paprika (nebo obyčejná sladká) 1 lžíce
estragon (dá se použít i tymián) 1 snítka
zázvor 60 g
zeleninový vývar 2 l
Na servírování:
kyselá okurka 4 ks
nasekaná pažitka nebo listová petrželka 4 lžíce
kvalitní rá´ýže 2 pytlíky
Postup
1

V ohnivzdorném hrnci rozpalte olej a očištěné a nakrájené maso na něm rychle orestujte ze všech stran, osolte, opepřete, vyndejte ho ven a dejte stranou.

2

Do hrnce vhoďte nasekanou cibuli a při střední teplotě restujte asi 8‒9 minut, přidejte nakrájené papriky a pokračujte dalších zhruba 8‒9 minut. Až vše pěkně změkne, vsypte sušenou papriku, předpečené maso, zázvor, zalijte vývarem a promíchejte. Hrnec následně přiklopte pokličkou a v troubě předehřáté na 200‒220 °C zhruba 2 hodiny duste. Měli byste získat maso, které se bude rozpadat jako dortík, spolu s dušenými paprikami a trochou šťávy, která po udušení zbyla.

Vše můžete dusit i na plotně, k tomu ani nepotřebujete ohnivzdorný hrnec, ale já mám troubu radši, jelikož se mi přitom jídlo i trochu „zapeče“.

3

Servírování: Rýži uvařte dle návodu na obalu, slijte a rozdělte do misek nebo na talíře. Přihoďte masovou směs, pokrájené okurky, smetanu, pažitku a pak už se do toho pusťte a hlavně buďte v pohodě! :)

4

Prima tip: Vše můžete dusit i na plotně, k tomu ani nepotřebujete ohnivzdorný hrnec, ale lepší je trouba, jelikož se mi přitom jídlo i trochu „zapeče“.

Dušená hovězí líčka s paprikou a rýží Foto:

Dušená hovězí líčka s paprikou a rýží, foto: Škoda nevařit

Škoda nevařit, Foto: Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby

Osmmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a pro své vrstevníky napsal kuchařku plnou skvělých receptů a hudby.

Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Knihu Martina Škody „Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby“ vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců ji koupíte za 399 Kč.

Videa

reklama

reklama