Dort se žloutkovým krémem

Doba přípravy:
Dort se žloutkovým krémem Foto:
Dort se žloutkovým krémem
Foto: Pradobroty.cz

Úžasně vláčný a měkký dort, který se vám rozplyne na jazyku. Je inspirovaný známým dortem "Boston cream pie".

Důležité: S přípravou krému začněte den předem nebo alespoň 4 hodiny před promazáváním dortu.

Suroviny
Korpus:
bílky 8 ks
citronová šťáva 2 lžíce
špetka soli
Krém:
cukr 150 g
mléko 400 ml
máslo 15 g
vanilkový extrakt 2 lžičky
Čokoládová poleva:
vysokoprocentní čokoláda 50 g
smetana ke šlehání 50 g
Postup
1

Korpus: Bílky společně se solí a citronovou šťávou vyšlehejte do pěny (nemusí být pevný sníh). Za stálého šlehání postupně přisypávejte všechen cukr a šlehejte do pevného sněhu, který tvoří špičky a neteče.

2

Snižte otáčky šlehače a po jednom zašlehejte žloutky. Nakonec zašlehejte i mouku (možno i zamíchat, každopádně se směs nesmí šlehat dlouho, aby nespadla). Troubu zapněte na 160 °C horkovzduch.

3

Na 6 pečicích papírů si namalujte kruhy o průměru 22 cm a otočte je tuhou naspod (aby se barva neobtiskla na těsto). Na každý papír naneste šestinu těsta a rovnoměrně rozetřete na celý kruh (na výšku bude mít těsto asi 0,5 cm).

4

Vložte do rozpálené trouby a pečte 16–20 minut do zlatavé barvy a, pokud sáhnete doprostřed plátu, je pružný a nezůstávájí prohlubně.

5

Upečené těsto vyndejte z trouby, nechte ještě chvíli na plechu (cca 5 minut), pak otočte na čistou utěrku, stáhněte pečicí papír, těsto obraťte zpět a nechte zcela vychladnout. Pokud chcete pláty dávat na sebe, aby nezabíraly moc místa, není problém, jen je proložte pečicím papírem, aby se neslepily k sobě.

6

Krém: Žloutky a cukr vyšlehejte do světle žluté pěny – trvá to asi 3 minuty elektrickým mixérem – a pokud zvednete metlu, odkapávající těsto zanechává pomalu mizející stužku.

7

Do směsi postupně přimíchávejte mouku.

8

Mléko přiveďte téměř k varu a pak ho tenkým pramínkem přilévejte k žloutkové směsi, kterou na menší otáčky opět šlehejte (lze šlehat i v ruce metličkou). Po zapracování veškerého mléka přelijte směs do kastrolu se silným dnem a postavte na středně silný plamen. Drátěnou metličkou neustále míchejte a oddělujte od stěn a ode dna. Přiveďte k varu, stáhněte na menší oheň a vařte další aspoň 3 minuty, dokud se mouka neprovaří (poznáte to mimo jiné i tak, že přestane být cítit moučné aroma při přičichnutí nad hrnec a následně i při ochutnání).

9

Směs odstavte z plamene a pomalu do ní přimíchávejte máslo a vanilkový extrakt. Krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se všude dotýkala vrchní části krému (fólie zajistí, že se na krému nevytvoří škraloup), nechejte zcela zchladnout a poté umístěte do lednice alespoň na 4 hodiny (nejlépe přes noc).

10

Vychlazený krém prošlehejte dohladka a po částech do něj zašlehávejte mascarpone.

11

Sestavení dortu: Všechny dortové pláty seřízněte dortovou obručí tak, aby tvořily hezký kruh, pokud se některé polámou, nevadí, v dortu se to ztratí.

12

Na servírovací tác položte první plát a na něj natřete pětinu krému. Pokračujte dalším plátem a takhle až do spotřebování krému. Poslední plát položte hladkou stranou nahoru a už jej nenatírejte krémem. Cukrářskou špachtlí urovnejte boky, setřete přebytečný krém a případně "zalepte" díry.

13

Z pečicího papíru ustřihněte dlouhý pruh o pár cm vyšší, než je dort. Pruh přitiskněte po celém obovdu na dort, takže vytvoří ohrádku.

14

Čokoládová poleva: Smetanu přiveďte k varu, ihned stáhněte z ohně a nalámejte do ní čokoládu, míchejte do rozpuštění. V tuhle chvíli se může stát, že se čokoláda trochu srazí (udělá se v ní krupička) – stačí přidat lžíci smetany a rozmíchat dohladka, případně ještě druhou lžíci. Opět postavte na mírný plamen, míchejte a zahřívejte tak, aby poleva byla hodně tekutá, ale zároveň v ní šel asi vteřinu podržet prst (nevařte).

15

Polevu nalijte na dort a rozetřete po celé ploše, pruh pečicího papíru nedovolí polevě stéci dolů. Pracujte velmi rychle, protože poleva dost rychle tuhne.

16

Dort umístěte do lednice a nechte alespoň hodinu proležet. Před podáváním odstraňte pruh pečicího papíru. Dort nakrájejte ostrým nožem, je hodně měkký, tak je nutné, aby ostří prošlo lehce skrz a dort se nehroutil směrem dolů.

Dort se žloutkovým krémem 2 Foto: Dort se žloutkovým krémem; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama